PvdA poneert mitsen voor hulp Ierland

Douwe Douwes

Den Haag -De grootste oppositiepartij PvdA zoekt de confrontratie met het kabinet over de financiële steun aan Ierland. Als die operatie uitdraait op een strop, mag dat niet leiden tot extra bezuinigingen in de zorg, het onderwijs en de sociale zekerheid.


De steun van de PvdA is van groot belang voor het kabinet, omdat CDA en VVD niet automatisch kunnen rekenen op de steun van de PVV. 'Het is logisch dat, als we worden hier uitgenodigd een Kamermeerderheid te creëren, we er een breder gesprek van willen maken', zegt financieel woordvoerder Ronald Plasterk van de PvdA.


Plasterk mikt erop dat minister De Jager van Financiën veel waarde hecht aan brede steun in de Kamer. In de praktijk heeft De Jager zijn handen echter redelijk vrij. In mei stemde een grote Kamermeerderheid namelijk voor deelname aan het Europese steunfonds.


De Jager heeft daarbij carte blanche gekregen om garant te staan voor 26 miljard euro. De 2,7 miljard euro waarvoor Nederland nu instaat maakt deel uit van die garantie.


De oppositiepartijen D66 en GroenLinks noemen het 'onverantwoord' dat de PvdA de steun aan Ierland koppelt aan binnenlands beleid. 'De kosten zijn potentieel enorm als je de stabiliteit van de euro verknoopt aan binnenlandse spelletjes', zegt Wouter Koolmees van D66.


GroenLinkser Bruno Braakhuis staat 'perplex' van de actie van Plasterk. De Kamerleden doelen op de financiële markten, die uiterst nerveus reageren als ze twijfelen aan de eensgezindheid van de eurolanden.


Maar Arie Slob van de ChristenUnie vindt het 'logisch dat de verantwoordelijkheidsvraag op tafel komt'. Slob: 'Je mag best de vraag stellen hoe de PVV met haar verantwoordelijkheid omgaat.'


Het is de PvdA een doorn in het oog dat de gedoogpartij PVV geen steun wil geven aan impopulaire maatregelen als de verhoging van de AOW-leeftijd en nu aan de steun aan financieel wankele Europese landen. Het kabinet van CDA en VVD is bij die onderwerpen voor een Kamermeerderheid aangewezen op de oppositie.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden