PvdA-politica weg na debacle

AMSTERDAM - PvdA-politica Fatima Elatik (37) is dinsdag afgetreden als voorzitter van het stadsdeel Amsterdam-Oost. Dat gebeurde onder druk van haar eigen PvdA-fractie die een financieel debacle met Muziekmakerscentrum MuzyQ zo hoog opnam dat de partij uit de coalitie stapte.

© anp

Ook PvdA-stadsdeelwethouder Germaine Princen (40), de eerstverantwoordelijke in deze kwestie, zag zich gedwongen af te treden.

Het opstappen van Elatik en Princen was het sluitstuk van een tumultueuze deelraadsvergadering over de financiële perikelen bij MuzyQ. Het muziekcentrum, dat sinds een jaar oefenruimtes aan muzikanten verhuurt, slaagde er van begin af aan niet in om uit de rode cijfers te blijven. De politieke commotie ontstond toen bleek dat het bestuur van het stadsdeel, zonder dat de deelraad ervan wist, een zeer risicovolle garantstelling met het muziekcentrum had afgesloten. Anders dan was voorgespiegeld, staat het stadsdeel niet voor 9, maar voor 26 miljoen euro garant.

De coalitie in stadsdeel Oost, met PvdA, GroenLinks en D66, heeft het amper vijf maanden volgehouden. Bij de oppositiepartijen groeide de ergernis over de spilzucht van het stadsdeelbestuur. Zo bleek de raad onlangs niet volledig door Elatik te zijn geïnformeerd over een boottochtje tijdens Sail. Die 'netwerkactiviteit' kostte 35 duizend euro. Niet duidelijk is of nu het hele stadsdeelbestuur aftreedt, of dat alleen de twee PvdA-politici worden vervangen.

Een grote mond met een hoofddoek
Hoewel het politieke werk in deelraden niet erg blikvangend is, is Fatima Elatik een van de bekendere lokale PvdA-politici. 'Een grote mond met een hoofddoek' typeerde Elatik ooit zichzelf. Ze trad vaak voor televisie op en schuwt het publieke debat niet.

Elatik, van Marokkaanse afkomst, is geboren en getogen in Amsterdam. Haar Amsterdamse loopbaan begon als beleidsadviseur bij het kabinet van burgemeester Schelto Patijn (1997-1998). In 1998 trad ze namens de PvdA toe tot de Amsterdamse gemeenteraad. Ze viel meteen op door haar manifeste manier van optreden. Landelijke bekendheid verwierf ze ook door haar voorzitterschap van de Nederlandse Moslim Omroep.

Vete met Van Gogh
Haar bekendheid nam toe toen ze zich als criticaster opwierp van Theo van Gogh. De manier waarop Van Gogh over moslims en de islam sprak, irriteerde haar mateloos. Dat resulteerde in een jarenlange vete tussen de twee. Van Gogh noemde haar 'domme gans' en 'excuusmoslima'.

Na de moord op Van Gogh kreeg Elatik persoonsbeveiliging wegens bedreigingen aan haar adres. Elatik was sinds januari 2009 voorzitter van stadsdeel Oost, een fusie van de stadsdelen Zeeburg en Oost-Watergraafsmeer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.