PvdA: 'plan is een beetje goedkoop'

PvdA-Kamerlid Crone noemt het plan van Staatssecretaris Wijn van Financiën om de vennootschapsbelasting voor bedrijven fors verlagen 'een beetje goedkoop'.

ANP

Crone noemt het wrang dat Wijn met zijn idee komt op een moment dat de SPAK, een belastingkorting voor werkgevers die mensen met weinig opleiding in dienst nemen, geschrapt wordt vanwege de bezuinigingen. De PvdA is niet tegen een verlaging van vennootschapsbelasting, als wordt aangegeven hoe die bekostigd kan worden. Zo voelt de grootste oppositiepartij wel voor een verlaging met 2 procent, als die betaald wordt uit hogere belasting op energiegebruik.

D66-Kamerlid Bakker zegt meer te zien in verlaging van de loonkosten. GroenLinks-Kamerlid Vendrik vindt dat er eerst harde Europese afspraken moeten komen over een ondergrens aan de belastingdruk om zo een internationale wedloop naar het laagste tarief te voorkomen.

Regeringspartij D66 deelt de zorg van Wijn, dat Nederland steeds minder aantrekkelijk wordt als vestigingsplaats voor bedrijven. Maar volgens Kamerlid Bakker zit het grootste knelpunt niet bij de belasting, maar bij de loonkosten.

De CDA-fractie heeft in het verleden gepleit voor verlaging van de vennootschapsbelasting. CDA-Kamerlid De Nerée denkt dat Wijn de kosten van verlaging nu veel te hoog inschat, omdat bij een tegenvallende economie minder winst gemaakt wordt. Bovendien hebben bedrijven nog verliescompensatie, waardoor ze voorlopig minder vennootschapsbelasting hoeven te betalen. De omringende landen , de nieuwe lidstaten van de Europese Unie en een land als Ierland hebben lagere tarieven dan ons land. De Nerée vindt dat Nederland 'zo snel mogelijk iets moet doen' en dat erover 'nagedacht' moet worden waar dit geld vandaan kan komen.

VVD-Kamerlid Dezentjé Hamming pleit voor een verlaging van de vennootschapsbelasting, die 'niet zoveel hoeft te kosten als Wijn nu voorstelt'. Er zou een speciaal verlaagd tarief moeten komen voor onderzoek- en ontwikkelingskosten.

Vendrik (GroenLinks) denkt dat door de toetreding van tien nieuwe landen tot de Europese Unie de concurrentie om bedrijven te lokken zal toenemen. Nederland zou het voorzitterschap van de Europese Unie moeten aangrijpen om afspraken te maken over de belastingdruk. De Nederlandse schatkist biedt volgens Vendrik 'geen ruimte' om de vennootschapsbelasting te verlagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden