PvdA op kookpunt bij nummer 3

'Doe de ramen open, zet de verwarming uit, kom hier op de grond zitten, want er staan nog vier gangen mensen buiten....

Van onze verslaggever Jan 't Hart

Onverwacht is er een grote massa leden komen opdagen. Niet dat de koers van de partij ter discussie staat, zoals lokaal partijprominent Piersma riep, maar omdat het vanavond gaat om de poppetjes. De leden moeten de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen samenstellen en dat beroert ze traditiegetrouw nogal. Er wordt gejoeld, geschreeuwd en de spanning is om te snijden.

Onder luid applaus wordt Kamerlid Rob Oudkerk uiteindelijk tot lijsttrekker gekozen en zonder problemen Hannah Belliot op nummer 2. De harde strijd van de afgelopen weken draaide om nummer 3 op de lijst, beschouwd als wethoudersplaats. Wordt het bankier Halbertsma, de ervaren wethouder Stadig of de beminnelijke vrouw Irik?

Dan schalt de stem van de voorzitter van de stemcommissie als een ware commentator van een Engelse dartsgame: 'Duco Stadig!' Een luid geschreeuw barst los, bierglazen worden geheven, mensen slaan elkaar op de schouders. Sportief feliciteert concurrent Irik Stadig met zijn 'wethoudersplaats' op de kandidatenlijst voor de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen. Maar lijsttrekker Oudkerk vindt het daarvoor nog te vroeg. 'Hier worden geen wethoudersbaantjes vergeven', zegt hij.

In de eerste ronde, waarin iedereen zijn zegje kan doen, worden de messen al geslepen. Er is geen Turk gevonden voor de lijst, er staan slechts acht vrouwen bij de eerste twintig, de prominente vrouw en wethouder Irik staat te laag, maar bovenal: afdelingsvoorzitter Olij, een paar maanden geleden nog kandidaat als landelijk partijvoorzitter, heeft ook zichzelf kandidaat gesteld. Dat vindt niet iedereen gepast.

De stemming zit er direct in. 'Ik vind dat Olij weg moet', roept de doorgaans bedachtzame partijprominent Piersma, waarna een luid gejuich en hard applaus klinkt.

'Stel moraal boven eigen carrière', roept activiste De Wit, ook doelend op Olij. Maar een ander roemt juist de energie die hij in de partij steekt.

Dan valt De Wit plots de zwarte koningin van de partij, Hannah Belliot, aan. 'Boehoe, boehoe', schreeuwt het publiek, dat zwartwit gemengd is. Van der Laan grijpt in: geen negatieve kwalificaties. Weer gejoel.

Piersma zegt dat hij eerdere verwijten dat in Amsterdam een slechte partijcultuur heerst onzin, om vervolgens zelf de partijvoorzitter te beschuldigen van belangenverstrengeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden