PvdA: Onderzoek naar subsidies Zuidoost

AMSTERDAM (ANP) - Het landelijk partijbestuur van de PvdA dringt aan op een onafhankelijk onderzoek naar de subsidieverstrekkingen in Amsterdam Zuidoost. Politici in dat stadsdeel zouden subsidies geven aan stichtingen waarin ze zelf belangen hebben.

PvdA'ers zouden een hoofdrol in de subsidieverstrekkingen. Dat meldt de Volkskrant op basis van eigen onderzoek.

,,Het partijbestuur heeft vooralsnog geen enkele aanwijzing dat deze beschuldigingen kloppen, maar neemt ze uitermate serieus'', aldus een verklaring van de PvdA.

Rekenkamer

De PvdA-fractie van stadsdeel Zuidoost heeft de Amsterdamse Rekenkamer gevraagd de gang van zaken te onderzoeken. Bovendien stelt de PvdA zelf een onderzoek in om na te gaan of mogelijk sprake is geweest van handelingen die in strijd zijn met de statuten of de gedragscode integriteit van de partij.

De PvdA-fractie in Zuidoost liet zaterdag weten met verontwaardiging kennis te hebben genomen van het artikel in de Volkskrant. ,,De PvdA maakt zich zorgen over de gevolgen van dit artikel.''

Stadsdeelbestuurder Harry Verzijl

Harry Verzijl, stadsdeelbestuurder voor de PvdA in Zuidoost, zegt niet te vrezen voor een onderzoek. ,,Wij hebben niets te verbergen.'' Volgens hem ontbreken harde bewijzen en is het artikel ,,het verhaal van de verliezers van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen''.

Volgens de Volkskrant controleert het stadsdeel Zuidoost amper wat er met subsidies gebeurt. De krant trekt deze conclusie op basis van officiële documenten van het stadsdeel en stichtingen zoals begrotingen, jaarverslagen en subsidieaanvragen.

Dubbele pet

PvdA'ers spelen volgens de Volkskrant een hoofdrol. Zo zouden zeker negen van de zeventien PvdA-bestuursleden een dubbele pet hebben en beslissingen nemen over subsidies aan stichtingen waarin ze zelf belangen hebben. Bovendien vertegenwoordigen de stichtingen voor de partij veel stemmen, doordat stichtingbestuurders stemadviezen geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden