PvdA onder vuur op Dag van de Arbeid

De Partij van de Arbeid nadert haar einde met rasse schreden, zo luidt de kritiek van prominente partijleden op de feestdag van de sociaal-democratie, 1 mei.

Van onze verslaggever

Ook oud-Kamerlid en oud-wethouder Rob Oudkerk greep 1 mei, de feestdag van de sociaal-democratie, aan voor forse kritiek op de partijleiding.

Volgens de voorzitter van de Jonge Socialisten (JS), Michiel Emmelkamp, is het ‘vijf voor twaalf voor de PvdA’. In zijn 1-meilezing in Groningen zei hij dat de partij vol zit met draaiende, ongeïnspireerde en regenteske bestuurders. De partijtop lijkt volgens hem ‘serieus te denken dat de traditionele achterban geboeid raakt door onsamenhangende punten als euro’s voor leraren en agenten, een generaal pardon of geen versoepeling van het ontslagrecht. En partijgenoten die het sociaal-democratische evangelie willen uitdragen, krijgen lijstjes aangereikt die ook vooral uit los zand bestaan.’

Ook Rob Oudkerk sluit zich aan bij het groeiende kamp van critici onder wie oud-staatssecretaris Marcel van Dam, oud-minister Jan Pronk en hoogleraar Jos de Beus. Volgens Oudkerk moet partijleider Wouter Bos eindelijk zijn in 2003 al aangekondigde nieuwe, progressieve beweging gaan leiden, ‘met mensen van binnen en buiten de partij’. Die beweging moet meer aandacht hebben voor de lange termijn en voor de immateriële kant van het leven, dan voor ‘de kortelontjespolitek’ van één kabinetsperiode en de materiële kant van het leven, zoals die nu naar buiten kwam in de discussie rondom de kinderopvang.

Oudkerk heeft weinig vertrouwen in de top van de partij. ‘Velen zitten vrijwel permanent in de moeilijk te behandelen ontkenningsfase’, aldus de huisarts, ‘en ook dat zullen ze wel ontkennen’.

JS-voorzitter Emmelkamp noemt de onduidelijkheid van de partij en van Bos ‘dodelijk’: ‘Als mensen op een partij stemmen, willen ze weten wat er met hun stem gebeurt. Bij de PvdA is het nog steeds te vaak, en op cruciale punten, een raadsel.’

Oudkerk stelt zelfs het bestaansrecht van de partij ter discussie. ‘Wat kun je bij ons krijgen wat elders niet kan?’ Volgens hem valt er bij SP, D66, CDA en zelfs TON en Wilders veel te halen voor de traditionele PvdA-achterban. Emmelkamp: ‘Het ergste is dat niets duidt op herstel.’

De nieuwe PvdA-fractievoorzitter, Mariëtte Hamer, haalde op haar beurt in haar 1-meitoespraak uit naar de politieke concurrentie: De SP hoort met Wilders' PVV en Rita Verdonk in het rijtje politieke bewegingen dat ‘ter eigen glorie onzekerheid cultiveert en schijnoplossingen aandraagt’ voor problemen en onzekerheden waar mensen mee worstelen.

Michiel Emmelkamp: Het is vijf voor twaalf voor de PvdA

Rob Oudkerk: De PvdA strandt en bijna niemand heeft het door

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden