PvdA noemt beleid rond Schiphol fiasco

De PvdA geeft toe dat het Schiphol-beleid van de afgelopen jaren is uitgelopen op een fiasco. De meeste omwonenden worden ten onrechte niet wettelijk beschermd tegen geluidsoverlast....

Van onze verslaggever Sanne ten Hoove

Dit zegt PvdA-Kamerlid Diederik Samsom in een interview met de Volkskrant. De uitspraken van Samsom, woordvoerder milieubeleid voor zijn partij, betekenen een ommekeer in het denken van de PvdA over Schiphol. Jarenlang legden PvdA-politici de nadruk op het economisch belang van de luchthaven. De huidige Luchtvaartwet werd onder grote druk van voormalig PvdA-minister Netelenbos in 2001 door de Tweede Kamer geloodst.

Volgens Samsom hebben Netelenbos en PvdA-Kamerleden een fundamentele fout gemaakt door Schiphol toestemming te geven voor groei zonder rekening te houden met de geluidsoverlast in een groot gebied rond de luchthaven. 'We hebben een kul-norm in de wet gezet. Mensen zijn daardoor voor de gek gehouden', aldus het Kamerlid.

De directe aanleiding voor Samsoms uitspraken is recent onderzoek van het Rijksinstituut voor Milieuhygiëne (RIVM) waaruit blijkt dat in de wijde omgeving van Schiphol meer mensen dan gedacht (260 duizend) 's nachts last hebben van vliegtuiglawaai.

Samsom vindt dat alle betrokkenen van destijds schuld hebben, 'dus inderdaad ook de regering en de fractie'. Hij verwijt zijn partijgenoten dat Schiphol de afgelopen jaren telkens aan het langste eind heeft getrokken. Hierdoor is de luchthaven volgens hem steeds meer op een vrijstaat gaan lijken. Het Kamerlid pleit voor een verlenging van het nachtregime . Daarnaast zou Schiphol vliegtuigen moeten weren die geen economische bijdrage leveren aan Nederland.

Sinds de invoering van de Luchtvaartwet worden de inwoners van een groot gebied rondom Schiphol niet wettelijk beschermd tegen geluidsoverlast. Dat komt doordat de politiek het destijds niet eens kon worden over de meetmethode voor dit buitengebied.

De coalitiepartijen CDA en VVD verwerpen de uitspraken van Samsom. Volgens hen heeft de politiek geen valse verwachtingen gewekt. 'Ik heb geen enkele spijt van de genomen besluiten', zegt Kamerlid Hofstra. CDA-Kamerlid Haverkamp wijt mogelijke misverstanden over gedane beloftes aan de 'complexe materie'. Wel spreekt hij zijn zorgen uit over de recente RIVM-cijfers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden