PvdA niet zomaar akkoord met hulp aan Ierland

DEN HAAG - De PvdA zoekt de confrontatie met het kabinet over de financiële steun aan Ierland. Als die operatie uitdraait op een strop, mag dat niet leiden tot extra bezuinigingen op de zorg, het onderwijs en de sociale zekerheid.

Financieel woordvoerder Ronald Plasterk van de PvdA © anp

De steun van de PvdA is van groot belang voor het kabinet, omdat CDA en VVD niet automatisch kunnen rekenen op de steun van de PVV. 'Het is logisch dat als we uitgenodigd worden een Kamermeerderheid te creëren, dat we er een breder gesprek van maken', zegt financieel woordvoerder Ronald Plasterk van de PvdA.

Plasterk mikt erop dat minister De Jager van Financiën veel waarde hecht aan brede steun in de Kamer. In de praktijk heeft De Jager zijn handen echter redelijk vrij. In mei stemde een grote Kamermeerderheid namelijk voor deelname aan het Europese steunfonds.

Carte blanche
De Jager heeft daarbij carte blanche gekregen om garant te staan voor 26 miljard euro. De 2,7 miljard euro waarvoor Nederland nu instaat is uit dat fonds afkomstig.

De oppositiepartijen D66 en GroenLinks noemen het 'onverantwoord' dat de PvdA de steun aan Ierland koppelt aan binnenlands beleid. 'De kosten zijn potentieel enorm als je de stabiliteit van de euro verknoopt aan binnenlandse spelletjes', zegt Wouter Koolmees van D66.

GroenLinkser Bruno Braakhuis staat 'perplex' van de actie van Plasterk. De Kamerleden doelen op de financiële markten, die uiterst nerveus reageren als ze twijfelen aan de eensgezindheid van de eurolanden.

Logisch
Maar Arie Slob van de ChristenUnie vindt het 'logisch dat de verantwoordelijkheidsvraag op tafel komt'. 'Je mag best de vraag stellen hoe de PVV met haar verantwoordelijkheid omgaat.'

Het is de PvdA een doorn in het oog dat de PVV geen steun wil geven aan impopulaire maatregelen als de verhoging van de AOW-leeftijd en nu de steun aan financieel wankele Europese landen. Het kabinet van CDA en VVD is bij die onderwerpen voor een Kamermeerderheid aangewezen op de oppositie.

Lees het interview met Plasterk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.