PvdA neemt nog geen standpunt in over regels voor brievenbusmaatschappijen

De PvdA houdt vooralsnog de kaarten tegen de borst in het debat over belastingontwijking, en wil nog niet zeggen of de regels voor brievenbusbv's moeten worden aangescherpt. De PvdA pleitte eerder juist voor aanscherping van de regels in Europees verband, maar moet hierbij rekening houden met staatssecretaris Weekers, die zich keer op keer warm voorstander toont van het Nederlandse belastingregime.

AMSTERDAM - Dit bleek donderdag bij een Kamerdebat over de postbusbv's in Nederland. 'Er wordt van verschillende maatregelen onderzocht wat de gevolgen zijn', zegt Kamerlid Ed Groot van de PvdA desgevraagd. 'Dit komt over twee maanden op de agenda, dan kijken we welke maatregelen verstandig zijn.'


Nederland ligt internationaal onder vuur vanwege speciale belastingregels voor multinationals. Een Kamercommissie uit Groot-Brittannië bekritiseerde eerder belastingroutes via Nederland van bedrijven als Starbucks en Google. De OESO publiceerde deze week een kritisch rapport. De organisatie vindt dat multinationals dankzij onder meer de Nederlandse route een voordeel hebben boven kleinere, lokale bedrijven. Staatssecretaris Weekers hield in het debat vol dat Nederland niets verkeerd doet.


De fiscale actiegroep Tax Justice Nederland vindt het begrijpelijk dat de PvdA afwacht, en acht het hoopgevend dat Groot herhaalde dat zijn partij waarde hecht aan een goede internationale fiscale reputatie. SP-Kamerlid Arnold Merkies stelde dat de PvdA duidelijk in een spagaat is komen te zitten door de passieve houding van Weekers.


Nederland moet geen belastingparadijs genoemd worden, vindt Weekers. Hij voelt er niks voor 'het eigen nest te bevuilen'. De staatssecretaris kan zich niet alleen vinden in de woorden van PvdA Kamerlid Groot, ook in PVV-Kamerlid Ronald van Vliet vindt hij een bondgenoot. Van Vliet diende een motie in de kwalificatie 'belastingparadijs' te verwerpen, deze werd aangenomen. Zijn motie om geen eenzijdige stappen te nemen in de discussie over fiscale vestigingsklimaten, gesteund door Weekers, sneuvelde.


Moties over het doorvoeren van country-by-country reporting, waarbij bedrijven verplicht worden te melden hoeveel belasting ze in welk land afdragen, en over het ontwikkelen van een kader voor belastingverdragen met ontwikkelingslanden, werden aangenomen.


Het probleem is volgens Tax Justice Nederland dat de partijen langs elkaar heen praten. Iedereen is het er volgens de organisatie over eens dat brievenbusconstructies ongewenst zijn, maar dat het vestigingsklimaat behouden moet worden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden