PvdA: Nederland kan af van chagrijn

De PvdA wil het roer om naar links na het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV. 'Nederland kan het chagrijn achter zich laten, zich ontworstelen aan de ieder-voor-zich mentaliteit die de afgelopen jaren vanuit Den Haag werd gepredikt en samen de schouders eronder zetten', aldus PvdA-leider Diederik Samsom in Den Bosch zaterdag bij het startsein van de campagne voor zijn partij voor de Tweede Kamerverkiezingen 12 september.

Diederik Samsom en andere PVDA'ers op het podium tijdens een partijcongres.

Volgens Samsom is Nederland de afgelopen jaren onder het beleid van VVD, CDA en PVV meer weggezakt in een recessie dan omringende landen, is de woningmarkt 'muurvast' komen te zitten, het vertrouwen in de economie 'tot een dieptepunt' gedaald en zijn publieke voorzieningen 'uitgehold'. Bovendien zijn in zijn ogen 'met rancuneus revanchisme de verschillen tussen groepen mensen vergroot'.

Volgens de PvdA-leider 'weten VVD en vooral CDA niet hoe snel ze de schandvlek van regeren met de PVV van zich af moeten wassen, maar ze kunnen niet wegduiken voor wat er kapot is gemaakt'. Hij denkt dat Nederland 'ernaar smacht om zijn optimisme, zijn verbondenheid, zijn kracht weer terug te vinden'. Volgens de sociaaldemocraat kunnen we ons land 'samen uit de recessie werken' en tevens regelen dat er goede zorg is, het beste onderwijs en de sociale voorzieningen 'versterken in plaats van uitkleden'.

De PvdA zegt altijd dat niet alleen bezuinigingen nodig zijn om de overheidsfinanciën op orde te krijgen, maar dat ook geïnvesteerd moet worden om Nederland uit de crisis te helpen. Samsom waarschuwde de kiezer: 'Laat u ook niet wijsmaken dat het makkelijk wordt. U zult deze verkiezingscampagne worden overladen met simpele oneliners en eendimensionale oplossingen. De een roept dat de overheid gewoon teveel uitgeeft en dat bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen de eenvoudige uitweg is. Een ander zal u voorhouden dat simpelweg meer geld blijven uitgeven ons heil zal brengen. Een derde zal vooral anderen de schuld geven van de situatie waar we in zitten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden