PvdA mort in energiedebat, maar Kamp blijft stoïcijns onder dreigementen

De PvdA dreigt van VVD-minister Kamp van Economische Zaken aanvullende maatregelen te eisen als hij de doelstellingen voor hernieuwbare energie niet haalt. In het Energieakkoord is afgesproken dat 14 procent van de energie die Nederland in 2020 verbruikt, uit hernieuwbare bronnen komt als wind en zon. Volgens dinsdag gepresenteerd onderzoek is dat aandeel tegen die tijd 10,5 á 13 procent.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken. Beeld null
Minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Kamp bleef gisteren in de Kamer stoïcijns onder de dreigementen van de coalitiepartner. Nadat het niet halen van de doelstelling vrijdag was uitgelekt, eiste PvdA-leider Samsom actie van het kabinet om het 'absolute minimum' de 14 procent te halen.

Coalitiegenoot VVD peinst niet over aanvullende maatregelen. Omdat het er voor de doelstelling niet toedoet in welk land de hernieuwbare energie wordt opgewekt, haalt Nederland desnoods groene stroom uit Duitsland, suggereerde VVD-Kamerlid René Leegte in het AD. 'Het gaat erom dat we onze energiedoelen halen.'

Minister en VVD-prominent Kamp liet gisteren in een kort debat in de Tweede Kamer weten heilig in het halen van de 14 procent te geloven. Hij denkt ook de tweede doelstelling te kunnen halen, 16 procent hernieuwbare energie in 2023. 'Maar als in 2016 blijkt dat we dit niet gaan halen, dan nemen we extra maatregelen.'

'Niet overtuigd'

Als coalitiepartner PvdA niet akkoord gaat met deze handreiking, dan lijkt dat omwille van profileringsdrang. 'Ik ben niet geheel overtuigd', liet het PvdA-Kamerlid Jan Vos aan Kamp weten.

De al dan niet gezochte strijd rondom het getal van de 14 procent ontneemt het zicht op de rest van de jaarlijkse Nationale Energieverkenning (NEV), gemaakt door Energieonderzoek Centrum Nederland en het Planbureau voor de Leefomgeving. Elk jaar moet de NEV aangeven hoe het ervoor staat met het behalen van de energiedoelstellingen. De belangrijkste conclusies zijn dat het energieverbruik tot 2020 zal afnemen. Daarna neemt het weer toe, door de groei van de industriële productie. Van de energiebesparingsdoelstelling uit het Energieakkoord, dat veertig organisaties in september 2013 sloten met de overheid, wordt in het gunstigste geval 60 procent gehaald.

Tot 2030 daalt het gasverbruik. Over tien jaar beginnen de Groningse gasvoorraden fors te slinken en tussen 2025 en 2030 maakt Nederland de omslag van exporteur naar importeur van gas, ondanks het dalende gasverbruik.

In 2030 komt 20 procent van de energie die Nederland verbruikt uit hernieuwbare bronnen. Die bronnen zijn vooral biomassa met name het meestoken met kolencentrales zonne-energie en windenergie, gewonnen op zee.

PvdA-Kamerlid Jan Vos. Beeld null
PvdA-Kamerlid Jan Vos.

Jaar te vroeg

Kamp liet doorschemeren dat deze editie van de NEV een jaar te vroeg komt. De twee maatregelen die er volgens de bewindsman voor zullen zorgen dat de doelstelling van 14 procent en drie jaar later 16 procent wordt gehaald, hebben de onderzoekers niet meegenomen. Het gaat daarbij om het opwekken van windenergie op land en op zee. Kamp: 'We liggen op koers.'


De bewindsman benadrukte dat momenteel 4,5 procent van de verbruikte energie uit hernieuwbare bronnen komt. In 2000 was dat 1,4 procent. 'Over zes jaar is het aandeel 13 procent', zei Kamp, die daarbij de bovengrens uit de NEV hanteerde. 'Dat is bijna een verdrievoudiging en dat in zo'n korte tijd.'


Kamp memoreerde ook de positieve conclusies uit het rapport over de energierekening voor huishoudens. Weliswaar worden de levering en opslag van energie duurder, maar door meer energiebesparing en eigen opwekking van zonne-energie pakt de gemiddelde energierekening toch lager uit. Per jaar scheelt dat in 2020 circa 60 euro ten opzichte van nu.

null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden