PvdA moet quota op vrouwen en allochtonen handhaven

De voorzitter van de Jonge Socialisten, Michiel Emmelkamp, stelt dat de PvdA bij toekomstige kandidatenlijsten de voortrekkerij van vrouwen, nieuwe Nederlanders en regio’s moet loslaten (Forum, 12 januari)....

De term voortrekkerij is in dit verband ongelukkig. In de praktijk valt het nogal tegen om alle groepen op een eerlijke manier vertegenwoordigd te laten zijn. Niet alleen in de PvdA, maar ook in andere partijen. Laten we de representatie van vrouwen als voorbeeld nemen. Het percentage vrouwelijke Eerste en Tweede Kamerleden is een krappe 30, respectievelijk 40 procent. Lokaal en provinciaal is slechts een kwart van de volksvertegenwoordigers vrouw.

De PvdA is een emancipatiepartij die voorkeursbeleid niet schuwt. Niet in beleid noch bij het samenstellen van haar kandidatenlijst. De praktijk is er een van gelijktrekken, niet van voortrekken. Het partijbestuur doet dat door te investeren in scouting en opleiding. Het is een morele opdracht voor politieke partijen daarbij extra zorg te dragen voor de representatie van bijvoorbeeld vrouwen, nieuwe Nederlanders en regio’s.

Maar alle scouting en opleiding van de afgelopen jaren heeft niet kunnen voorkomen dat 80 procent van de burgemeesters man is. Het is mijn overtuiging dat er veel verborgen talent is. Degenen die selecteren zien deze kwaliteiten niet altijd. Het stellen van quota zal ertoe bijdragen dat zij beter hun best doen naar die kwaliteiten te zoeken. Quota dwingen de PvdA scouting en opleiding zó te regelen dat we over drie jaar bij het samenstellen van de lijst beschikken over deskundige en ervaren vertegenwoordigers uit álle geledingen van onze samenleving.

Met quota dragen we zorg voor kwaliteit én representatie. Niet omdat we quota willen, maar omdat ze voor een redelijke vertegenwoordiging én spreiding van groepen over de kandidatenlijst helaas noodzakelijk zijn. Quota zijn op dit moment gerechtvaardigd omdat kwaliteit een divers karakter heeft dat anders niet tot uiting komt. Hoe het partijbestuur deze quota precies zal vormgeven, is onderwerp van discussie, maar dat ze een rol blijven spelen, is zeker. Op de dag dat quota niet meer nodig zijn, ben ik de eerste om ze af te schaffen. Dat die dag maar snel mag komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden