Nieuws

PvdA moet op zoek naar nieuwe partijvoorzitter: ‘Verkiezingsuitslag was een grote domper’

Nelleke Vedelaar stopt na vier jaar als partijvoorzitter van de Partij van de Arbeid. Vedelaar slaagde er niet in om de partij na een historische nederlaag weer te laten floreren.

Dylan van Bekkum
Vedelaar in januari van dit jaar, als zij bij het partijkantoor van de PvdA reageert op het vertrek van Lodewijk Asscher als lijsttrekker van de partij. Beeld ANP, Bart Maat
Vedelaar in januari van dit jaar, als zij bij het partijkantoor van de PvdA reageert op het vertrek van Lodewijk Asscher als lijsttrekker van de partij.Beeld ANP, Bart Maat

Vedelaar maakte vrijdag op de website van de partij bekend niet door te gaan voor een tweede termijn. ‘De uitslag van de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen was een grote domper. Als campagneleider van die verkiezing trek ik me dat aan.’

In 2017 werd Vedelaar voorzitter van de partij, toen Hans Spekman opstapte na de historisch slechte uitslag van negen zetels bij de Tweede Kamerverkiezingen. Aan Vedelaar de taak om met politiek leider Lodewijk Asscher de partij weer op te bouwen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 haalde de PvdA opnieuw minder stemmen dan bij dezelfde verkiezingen vier jaar eerder. Bij de Europese Parlementsverkiezingen van 2019 was er voor de sociaaldemocraten wél succes. Mede door de kandidatuur van Frans Timmermans (PvdA) voor het voorzitterschap van de Europese Commissie werd de partij de grootste van Nederland.

In januari van dit jaar, twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen, moest Vedelaar halsoverkop op zoek naar een nieuwe lijsttrekker. Lodewijk Asscher trok zich terug na het rapport van de parlementaire ondervragingscommissie over de Toeslagenaffaire, waarin hij als voormalig minister van Sociale Zaken een negatieve rol vervulde.

Lilianne Ploumen nam het stokje van Asscher over, Vedelaar werd campagneleider. Asschers langdurig opgebouwde verhaal over ‘zekerheid’ verdween naar de achtergrond en bij de verkiezingen evenaarde de PvdA de historische nederlaag van negen zetels.

Toch is de PvdA er nu beter aan toe dan op het moment dat Vedelaar aantrad, schrijft ze op de website van de partij. ‘Het fundament van onze partij is hersteld.’ Vedelaar verwijst daarbij onder meer naar de aanwas van nieuwe jonge leden en de divers samengestelde kandidatenlijst bij de laatste verkiezingen. ‘We zijn linkser dan ooit, radicale sociaaldemocratie.’

Na het CDA is de PvdA de tweede partij die na een teleurstellende verkiezingsuitslag op zoek moet naar een nieuwe partijvoorzitter. Vedelaar blijft wel aan tot het einde van haar termijn. Op 2 oktober kiezen de leden van de PvdA een nieuwe voorzitter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden