PvdA moet jeugd in de top toelaten

Om de aansluiting met de vier procent leden onder de dertig jaar niet te missen, moet de PvdA een nieuwe generatie tot de top toelaten....

MET de keuze van een nieuwe voorzitter laat een politieke partij zien in welke richting zij zich wil ontwikkelen. Dat heeft een symbolische betekenis die nog los staat van de feitelijke macht van een voorzitter.

Natuurlijk gaat het daarbij om programmatische verschillen tussen de kandidaten. Maar daar ligt op dit moment voor de PvdA niet het zwaartepunt van de keuze. Het gaat niet om onoverbrugbare verschillen zoals ten tijde van Nieuw Links. Evenmin gaat het primair om het consolideren van de machtspositie; dat kan voor de korte termijn uitstekend worden overgelaten aan Kok en Melkert.

Er is wel een andere overeenkomst met de jaren zestig. Dat is de vraag of de huidige PvdA-congresafgevaardigden bereid zijn om een nieuwe generatie tot de top van de partij toe te laten; een generatie die met haar eigen voedingsbronnen en stijlen de PvdA bij de tijd kan houden in het voortdurende moderniseringsproces dat iedere partij moet doormaken.

We vatten een generatie hierbij op als meer dan alleen een leeftijdsgroep. Een generatie vertegenwoordigt een periode in de geschiedenis met specifieke ervaringen, referenties en culturele waarden en een eigen perspectief in de tijd. Generatieverscheidenheid is één van de dimensies van culturele verscheidenheid. Een partij kan alleen vitaal en ideeënrijk blijven als ze een zo breed mogelijke verscheidenheid aan perspectieven, ervaringen, circuits en stijlen van politiek bedrijven benut als kennis- en inspiratiebron.

Wij menen dat de PvdA, om een factor van betekenis te blijven, hoognodig op zoek moet naar aansluiting bij groepen die momenteel niet of nauwelijks als vanzelfsprekend deelnemen aan politieke verenigingen. De partij heeft de afgelopen decennia terecht geïnvesteerd in vrouwen en allochtonen. Nu gaat het erom om jongeren, mannen en vrouwen, uit alle sociale lagen en culturele achtergronden te betrekken bij de PvdA.

Slechts 4 procent(!) van de PvdA-leden is onder de dertig. Het actieve kader in de partij wordt momenteel gedomineerd door de generatie van de jaren zeventig en haar politieke en culturele referentiekader. Er is niets tegen deze generatie of welke generatie dan ook, maar er is wel iets tegen scheefgroei door chronische ondervertegenwoordiging van belangrijke groepen.

Berusten in scheefgroei betekent berusten in het proces waarin het politieke bedrijf zich neigt op te sluiten. Dat risico moet worden uitgesloten in een politieke beweging die juist haar kracht vindt bij diegenen die uit eigen ervaring weten wat het is om achtergesteld te worden en die van binnenuit gemotiveerd zijn om voor een sociaal rechtvaardige samenleving te vechten.

De voorzitterskeuze biedt de PvdA een kans bij uitstek om aansluiting te zoeken bij nieuwe generaties. Traditionele paden zijn daarvoor niet voldoende. Van een nieuwe jonge voorzitter mag worden verwacht dat deze een nieuwe stijl van debatteren en politiek bedrijven zal kunnen invoeren.

Bijvoorbeeld door een nieuwsgierige en ambitieuze zoektocht hoe jongeren uit alle lagen en culturele achtergronden bij de politiek kunnen worden betrokken. Het biedt de PvdA de kans aan te sluiten op hun leefwereld. De voorzittersverkiezing is zo een unieke kans om de verhouding tussen partij, leden en samenleving in nieuwe vormen gieten.

De beste inhoudelijke keus die de PvdA dan ook kan maken is om naast de zestiger Kok in het kabinet en de veertiger Melkert in de Kamer te kiezen voor het voorzitterschap van de bijna-dertigers Lennart Booij en Erik van Bruggen.

Wouter Bos, Jet Bussemaker, Adri Duivesteijn, Wouter Gortzak, Rob Oudkerk, Jeltje van Nieuwenhoven, Rick van der Ploeg en Marjet van Zuijlen zijn (oud-)lid van de Tweede Kamer voor de PvdA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden