PvdA moet blij zijn met doctorandus

In de discussies binnen de PvdA over de politieke koers speelt het begrip van de ‘klasse’ der doctorandussen in tegenstelling tot (of soms ook in aanvulling op) de klasse der ‘gewone mensen’ een rol....

Willem AantjesUtrechtJo van VeldhuizenHoutenPiet KortewegAmsterdam28 jaar bewoner van SlotervaartSimone WellensBredaA.M. ReithUtrechtAlexander VerberneUtrecht15 jaarAerdenhout en E. van Veen

Dick Pels borduurde erop voort (Forum, 18 april). Pels drijft er nogal de spot mee, dat ‘intellectuele types’ zoals ‘de dubbele doctorandus’ Bos en ‘doctores’ als Plasterk, Cramer en Timmerman vervallen in aanbidding van ‘de gewone man van de doeners’.

Ik vind het een buitengewoon onzalige tegenstelling die hier wordt gecreëerd. Onder de klasse der doctorandussen en doctores zijn er heel wat, die uit de klasse der ‘gewone mensen’ zijn voortgekomen en wier ouders hebben krom gelegen om hun kinderen de kans te geven hun begaafdheden beter te ontwikkelen dan het henzelf (die vaak niet minder begaafd waren) vergund is geweest.

Het gaat er niet om, of die kinderen nu met hun titel tot een andere klasse zijn gaan behoren, maar of zij hun afkomst niet verloochenen en daaraan juist inspiratie ontlenen om zich in te zetten voor de achtergeblevenen en achtergestelden. Waar dat het geval is, behoren zij mentaal nog steeds tot dezelfde ‘klasse’ als hun ouders.

Een sociaal-democratische partij zou daar trots op moeten zijn in plaats van hen verdacht te maken.

Voorwaarts
Voorwaarts en niet vergeten! Wat een voortreffelijk artikel over Jan Schaefer van Frans van de Ven (Forum, 17 april).

Arrogant
Waar haalt Wouter Bos de arrogantie vandaan om te beweren dat in zijn partij de omstandigheden aanwezig zijn ‘eerder en beter dan wie ook de grootsteedse integratieproblematiek aan te pakken’ (Forum, 14 april). Hij kent de feiten niet of hij wil de werkelijkheid niet kennen.

Arrogant
Meer dan twintig jaar intensieve betrokkenheid bij de integratieproblematiek van de PvdA op stedelijk, gemeentelijk en landelijk niveau heeft alleen maar opgeleverd dat sommige wijken nog steeds vol problemen zitten.

Arrogant
Er is enorm veel geld in ‘geïnvesteerd’, maar veel rendement heeft het niet opgeleverd. Voor zover problemen lijken opgelost, zijn ze verplaatst door de bewoners te verplaatsen en de woningen te slopen.

Arrogant
Kennelijk was er decennialang, ondanks het hebben van de macht, geen haast. Zo lang de PvdA de werkelijkheid niet onder ogen wil zien, verkeerde diagnoses stelt en met inadequate maatregelen ‘aan de slag gaat’, heeft de partij laten zien waar de politici en bestuurders van de PvdA voor staan.

Verbondenheid
De reactie van Wouter Bos op allerlei kritiek spreekt me aan.

Verbondenheid
Het uitbaggeren van tegenstellingen en elkaar daarmee om de oren slaan, is niet de wijze waarop we de kwaliteit van ons leven verbeteren. Dat is waarom verschillende mensen in de PvdA nodig zijn, zodat ze elkaar in positieve zin kunnen voeden. Voor het eerst voel ik verbondenheid met de visie van Bos.

Royeren
Wim Kok, commissaris bij ING keurt indirect de exorbitante bonussen van ING-topmensen goed en strijkt zelf meer dan 15 procent salarisverhoging op. Ad Melkert, voorzitter Commissie Ethische Kwesties van de Wereldbank keurde het ongebreidelde nepotisme van Wereldbankpresident Wolfowitz goed (Economie, 17 april). Laat de PvdA hier haar ware gezicht zien? Het bestuur zou kunnen overwegen deze mannen te royeren. Daarmee kan de PvdA haar blazoen enigszins zuiveren, van Wouter Bos zal het niet komen.

Topsalaris
Tijdens het verkiezingsdebat zei Bos dat hij vond dat de top-inkomens van bestuurders een kopje kleiner gemaakt moesten worden. Over de salarissen van de topvoetballers hoorde je hem niet.

Topsalaris
Ik vind dat er nogal een verschil is tussen de dingen die een topvoetballer doet en de werkzaamheden van een topbestuurder. De topvoetballers krijgen een topsalaris omdat ze anders naar het buitenland vertrekken waar topsalarissen normaal zijn. De topbestuurders krijgen salarissen die overeenkomen met wat in het buitenland gebruikelijk is. Van de voetballers zijn we dat gewend.

Topsalaris
Van de topsalarissen voor bestuurders maakte Bos toen een punt, terwijl hij er nu ineens achterkomt dat je ook in Nederland rekening moet houden wat er in het buitenland gebeurt. Het is vreemd dat hij daar tijdens de verkiezingscampagne geen rekening mee hield en nu opeens wel.

Scheren
Zou nu helemaal niemand van de groep zelfingenomen adviseurs, die blijkens de Wouter Tapes de leider van de PvdA hinderlijk massaal omringen, één helder ogenblik hebben gehad en hem hebben doordrongen van de juistheid van het oud-Hollandse gezegde dat wie wordt geschoren er het beste aan doet, stil te blijven zitten? Kennelijk niet, gezien de Forumpagina van zaterdag. Jammer maar helaas, dus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden