PvdA-ministers scharen zich achter afspraak illegaliteit

PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vindt het geen goed idee om met de VVD opnieuw te gaan onderhandelen over het strafbaar stellen van illegaliteit. 'Het is beter voor de stabiliteit van het kabinet om vast te houden aan het regeerakkoord', aldus Dijsselbloem.

Minister van Financien Jeroen Dijsselbloem, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher, premier Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom in de Tweede Kamer. Beeld anp

Dijsselbloem zei dat woensdag na de ministerraad, die deze week eerder plaatsvond vanwege het Hemelsvaartweekend. Volgens de minister zijn in het regeerakkoord zorgvuldige afspraken gemaakt, met plussen en minnen voor beide partijen. Hij vreest dat nieuwe onderhandelingen ten koste gaan van de winstpunten voor de PvdA.

Ook PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher zei niet te willen tornen aan het regeerakkoord. De vicepremier gaf als plaatsvervanger van de premier vandaag de wekelijkse persconferentie na de ministerraad. 'Het kabinet heeft als taak om het regeerakkoord uitvoeren, dat is geen vrijblijvende opdracht. Als kabinet laat je niet het regeerakkoord vallen op het moment dat er discussie is in de achterban van één van de coalitiepartijen.'

Asscher noemde het regeerakkoord een balans tussen VVD-punten en PvdA-punten. Tegenover het kinderpardon van de PvdA staat de strafbaarstelling van illegalen van de VVD, zei hij. De discussie over de strafbaarstelling is wel besproken in de ministerraad, ook al gaat het kabinet er niet over. Het is gebruikelijk om actuele thema's te bespreken, zei de vicepremier.

Verzet
In het regeerakkoord is afgesproken dat illegaliteit strafbaar wordt. Bij de PvdA-achterban heerst veel verzet hiertegen. Vorige maand nam het PvdA-congres een motie aan om de maatregel van tafel te krijgen. Samsom weigert tot dusver die motie uit te voeren. Hij houdt vast aan het regeerakkoord.

Woensdag liet de VVD doorschemeren bereid te zijn te praten over de zaak. 'Deze kwestie is ons geen kabinetscrisis waard', zeiden bronnen tegen persbureau ANP. Een bron in de VVD bevestigde het bericht aan de Volkskrant, maar zei er wel bij dat de afspraak uit het regeerakkoord nog steeds grote waarde heeft voor de VVD. 'We hebben liever dat Samsom zich niet meldt, maar als hij wil praten, is hij welkom. Dan komt er wel een proces op gang waarbij meer onderwerpen op tafel komen.'

Zondag vindt een extra ledenraad van de PvdA plaats over de kwestie. Tijdens verschillende bezoeken aan lokale partijafdelingen probeert partijleider Diederik Samsom deze week steun, of in elk geval begrip, te verwerven voor zijn opstelling.

PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden