PvdA: Meer hulp moeilijk bemiddelbare werklozen

DEN HAAG (ANP) - De PvdA wil weten wat minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) gaat doen om circa 375.000 moeilijk bemiddelbare werklozen en mensen met een ziekte of handicap uit de uitkering aan een baan te helpen.

Tweede Kamerlid Ton Heerts van de PvdA is geschrokken van cijfers die uitkeringsinstituut UWV vrijdag heeft gepresenteerd, en wil de bewindsman dinsdag tijdens het vragenuurtje om specifieke maatregelen vragen.

Volgens het UWV hebben ruim een half miljoen mensen met een uitkering de komende vier jaar hulp nodig bij het vinden van werk. Driekwart van hen zal zeer moeilijk te bemiddelen zijn. Heerts zei zondag dat hij zich zorgen maakt over deze voorspelling. Ook wees hij erop dat de Kamer nog een besluit moet nemen over open grenzen voor Poolse werknemers, omdat er een toenemend aantal moeilijk te vervullen vacatures zijn.

Houden participatietop

Volgens Heerts heeft het kabinet zich juist ten doel gesteld om zoveel mogelijk mensen in Nederland aan de slag te krijgen. Daarom is in het regeerakkoord ook afgesproken dat nog voor de zomer met werkgevers, vakbeweging en gemeenten een participatietop wordt gehouden.

De PvdA'er is bezorgd , omdat een grote groep uitkeringsgerechtigden ook als ,,moeilijk re-integreerbaar'' bestempeld wordt wegens de houding van werkgevers. Veel werkgevers zijn volgens het UWV niet genegen om ouderen en mensen met een arbeidshandicap aan te nemen. Daarbij speelt mee dat het vaak mensen zijn met een grote afstand tot de arbeidsmarkt die niet over voldoende kennis en ervaring beschikken om ze te bemiddelen naar bestaande vacatures.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden