PvdA: Loten om scholieren te spreiden

Als een basisschool erg in trek is, moet er om een plaatsje worden geloot. Dat stelt de PvdA in een vrijdag verschenen plan om de toenemende segregatie in het onderwijs tegen te gaan....

ANP

Volgens de Tweede-Kamerleden Hamer en Dijsselbloem is loting een goed middel tegen het ontstaan van witte en zwarte scholen. Met hun plan beogen ze alle ouders gelijke kansen op vrijheid van onderwijskeuze te geven. De PvdA brengt het plan maandag tijdens het begrotingsdebat over integratie in de Kamer.

De sociaal-democraten willen dat alle ouders hun kinderen een jaar voor het begin van het eerste schooljaar hun favoriete school kiezen. Als er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, moeten scholen en ouders overleggen over een gelijke spreiding van allochone en autochtone kinderen en van kinderen met en zonder achterstand. Komen ze daar niet uit, dan moet er volgens de PvdA worden geloot.

Daarbij wil de PvdA dat basisscholieren bij voorkeur in hun eigen woonwijk naar school gaan. Hamer en Dijsselbloem vinden dat maatregelen door gemeente en scholen moeten worden genomen. 'Dit sluit goed aan bij het vertrouwen dat wij willen geven aan het lokale niveau en aan de scholen en ouders', zeggen ze. De PvdA wil niet dat de landelijke overheid de regels oplegt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden