PvdA kraakt Blekers natuurbeleid: Schultz moet het maar overnemen

De PvdA wil dat het natuurbeleid voortaan in handen komt van VVD-minister Schultz van Haegen. Staatssecretaris Henk Bleker maakt er een potje van, zo liet de partij vanmiddag weten tijdens het debat over de begroting Natuur en Milieu.

null Beeld null

Tweede Kamerlid Lutz Jacobi noemde Blekers aanpak 'onkundig'. Ze verwees naar de hoog oplopende discussie over natuurgebied Oostvaarderswold (Flevoland) en de onduidelijkheid rond de overdracht van natuurbeheer naar provincies.

Jacobi heeft er geen vertrouwen meer in dat Bleker, staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, echt zorgt voor de natuur. De minister moet het maar overnemen, stelt ze. 'Zijn natuurwet lijkt meer op een wet Weg met de natuur. De natuur is bij dit kabinet überhaupt niet in goede handen, maar bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu zou de toekomst van de natuur net iets rooskleuriger kunnen zijn. Het was nota bene de minister van Infrastructuur die haar collega Bleker erop moest wijzen dat het Oostvaarderswold er wel moet komen.'

VVD
Tijdens het debat over Blekers begroting riep de VVD Bleker op nog meer natuurregels te schrappen waarvan ondernemers en recreanten last hebben. VVD-Kamerlid Helma Lodders opende eind 2010 een meldpunt voor ondernemers, organisaties en burgers die vinden dat de natuurbeschermingsregels hen in de weg zitten.

De meer dan 100 verzamelde klachten bevestigen haar idee dat de provincies en gemeenten regelmatig vergunningen weigeren rond de natuurgebieden.

Scharrelmelk
Stientje van Veldhoven wil dat er naast scharrelvlees ook scharrelmelk te koop is. Volgens het Tweede Kamerlid moeten boeren een erkend kenmerk en meer betaald kunnen krijgen voor hun duurzaam geproduceerde zuivelproducten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden