PvdA: komend schooljaar gratis boeken in onderbouw

DEN HAAG (ANP) - De PvdA wil dat komend schooljaar de schoolboeken in de onderbouw van het voortgezet onderwijs gratis worden. De PvdA-Kamerleden Margot Kraneveldt en Mariëtte Hamer vragen minister Ronald Plasterk (Onderwijs) een uiterste poging te doen om dit mogelijk te maken.

Eerder zei ook de SP al dat volgend schooljaar schoolboeken gratis moeten worden. Plasterk zei donderdag in de Tweede Kamer dat dit er niet in zit, omdat er geen geld voor is en omdat het om praktische redenen niet lukt. Zijn voorganger Maria van der Hoeven was er nog vanuit gegaan al komend schooljaar aan de wens van de Kamer tegemoet te kunnen komen.

Met een gedeeltelijke invoering in de onderbouw zouden de kosten in 2007 kunnen teruglopen van ruim 260 miljoen euro naar een kleine 200 miljoen, blijkt uit cijfers die het ministerie van Onderwijs vorig jaar op een rijtje zette.

Het CDA steunt PvdA-minister Plasterk in de behoedzame aanpak van de invoering van de gratis schoolboeken. CDA'er Jan Jacob van Dijk stelt dat scholen voor organisatorische problemen komen te staan als ze op stel en sprong de gratis boeken moeten gaan regelen. ,,Dan voeren we dat liever een jaar later in, maar dan goed.''

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden