PvdA koerst aan op botsing met Teeven over asielzoekers

De Partij van de Arbeid dreigt opnieuw in opstand te komen tegen het vreemdelingenbeleid van staatssecretaris Fred Teeven. Sander Terphuis, die in de partij ook het verzet tegen de strafbaarstelling van illegaal verblijf leidt, bereidt een motie voor die verbiedt dat asielzoekerskinderen gevangen worden gezet.

Maartje Bakker
PvdA-lid Sander Terphuis. Beeld anp
PvdA-lid Sander Terphuis.Beeld anp

Op het partijcongres van aankomende zaterdag moet die motie een duidelijk signaal geven aan de eigen fractie in de Tweede Kamer en aan de staatssecretaris: het opsluiten van kinderen is voor de PvdA onacceptabel.

Mensenrechten
Terphuis maakte zijn voornemen bekend tijdens het debat 'de Volkskrant op zondag' in de Rode Hoed in Amsterdam. 'Het is afschuwelijk dat kinderen in de cel worden gezet als ze met het vliegtuig Nederland binnenkomen', zei Terphuis daar. 'Dit is het toppunt van de schending van mensenrechten: kleine onschuldige kinderen opsluiten.' Hij vroeg Teeven de garantie geen kinderen meer in de cel te zetten.

Dat was volgens Teeven 'te simpel'. Volgens de VVD'er mogen kinderen niet uit het zicht verdwijnen als ze zonder reisdocumenten het land binnenkomen. 'Jonge meisjes kunnen dan gemakkelijk worden binnengesmokkeld en in de prostitutie belanden', waarschuwde hij. 'Misschien zijn de volwassenen met wie ze reizen niet de ouders, maar mensensmokkelaars.'

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven. Beeld anp
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven.Beeld anp

Illegaliteit
Eerder noemde Teeven vooral als argument dat hij wil voorkomen dat gezinnen de illegaliteit in duiken. Niettemin beloofde hij de Tweede Kamer al dat hij een overzicht zou maken van alternatieven voor vreemdelingenbewaring - met de kosten erbij, zodat het parlement die ook in overweging kan nemen.

Het is de zoveelste keer dat de regeringspartijen VVD en PvdA botsen over het asielbeleid. 'Er zitten in dit kabinet twee uiteinden bij elkaar', zei Teeven daarover zondag. 'Dat maakt het moeilijk en ingewikkeld.' Door 'hard te werken en resultaten te boeken' hoopt hij de loyaliteit van beide coalitiepartijen te behouden. 'Ik probeer niet dogmatisch te zijn. Niet in de loopgraven terecht te komen. Dat is moeilijk genoeg met twee regeringspartijen die het zo oneens zijn.'

Kinderpardon
Teeven deed, te gast bij de Volkskrant, geen moeite om zijn VVD-gezicht te verbergen. 'Ik ben met het kinderpardon begonnen, daarna komt de strafbaarstelling van illegaal verblijf. Eerst het zuur, dan het zoet', sprak hij.

Tot verontwaardiging van Terphuis. 'Dat vind ik echt niet kunnen', ontvlamde deze. Hij kreeg er 'een zure smaak van' dat Teeven kinderen die hier al jaren wonen met zo veel tegenzin een verblijfsvergunning gaf.

Leukemie
Zo blijkt vooral de behandeling van kinderen de coalitie te splijten. Al bleken sommige kinderen ook op mededogen van de staatssecretaris te kunnen rekenen: de ernstig zieke. Hij vertelde dat het Georgische meisje Renata en haar gezin dit weekend naar Nederland zijn teruggekeerd, nadat ze eerder waren uitgezet. 'Als ik had geweten dat Renata aan leukemie leed, was ze niet uitgezet', zegt Teeven over haar. 'Ook al was er juridisch geen enkele reden om haar te laten blijven. Dat vind ik een stukje menselijkheid.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden