PvdA-kiezer staat nu niet meer achter Lenteakkoord

De steun van PvdA-kiezers voor het begrotingsakkoord is fors geslonken nadat de gedetailleerde uitwerking ervan bekend werd. Dat blijkt uit een peiling van het tv-programma EenVandaag. In dezelfde peiling stond enkele weken geleden 65 procent van de PvdA-stemmers achter het akkoord, nu is dat nog 39 procent.

Redactie
Diederik Samsom Beeld anp
Diederik SamsomBeeld anp

Drie weken geleden sloten VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie een akkoord op hoofdlijnen over de bezuinigingen. Gisteren lekten daarvan de details uit. De peiling van het actualiteitenprogramma werd gisteren en vandaag gehouden.

Van alle ondervraagde kiezers is 53 procent voor de verhoging van het hoge btw-tarief, 63 procent voor de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd. Het beperken van de hypotheekrenteaftrek kan rekenen op de steun van driekwart van de kiezers.

Zorgmaatregelen
Andere bezuinigingsmaatregelen vallen aanzienlijk slechter. Zo is ruim 70 procent tegen het verhogen van het eigen risico naar 350 euro en is een bijna net groot percentage tegen de eigen bijdrage van 7,50 euro per dag dat iemand in een ziekenhuis ligt.

Aan het onderzoek deden 15.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het panel bestaat uit ruim 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een onlineonderzoek. Na weging is de uitslag representatief.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden