PvdA kiest positie

RAOUL DU PRÉ

Het PvdA-verkiezingsprogramma zet zich af tegen het kabinetsbeleid. Linkse kiezers staan voor een moeilijke keuze.

We wisten al dat Diederik Samsom graag als hét alternatief voor premier Rutte de campagne in wil. Sinds gisteren heeft hij een verkiezingsprogramma dat hem daarvoor alle ruimte geeft. De PvdA zet zich op vrijwel alle bladzijden van Nederland sterker en socialer af tegen de bezuinigingsdrift van het demissionaire kabinet. Het is nu eerst zaak de economie, de woningmarkt en de arbeidsmarkt vlot te trekken met investeringen. Eerst geld uitgeven dus. Bezuinigen komt dan later wel. De staatsschuld wordt pas vanaf 2017 weer afgelost. Daar zal het nog vaak over gaan in de debatten tussen Samsom en Rutte.

'Stimuleren' is de leidraad in bijna alles wat de PvdA wil. De economie moet aan de praat gebracht met belastingvrijstellingen voor ondernemers en voor duurzame activiteiten. Om de woningmarkt vlot te trekken verdwijnt de overdrachtsbelasting voor starters per direct. Een Nationale Investeringsbank moet ondernemers wat lucht geven.

Over zijn profiel tegenover dat van Rutte hoeft Samsom zich met dit programma geen zorgen te maken. Ingewikkelder wordt het met de rolverdeling op de linkerflank. Er zijn heus verschillen tussen PvdA, SP en GroenLinks, maar in grote lijnen is het toch: eerst investeren, dan pas bezuinigen, zwaarste lasten voor de sterkste schouders, en veel aandacht voor de vergroening van de economie. Wie de drie programma's leest, zal zich onvermijdelijk afvragen waarom de samenwerking op links maar niet echt van de grond komt.

Geen wonder dat veel kiezers zich uiteindelijk niet baseren op de programma's maar op het vertrouwen dat zij hebben in de politieke leiders en hun vermogen om het land te besturen. Daarin won de PvdA het altijd van de SP, maar voor het eerst is de kans groot dat de rollen worden omgedraaid. Dat is Samsoms grootste zorg deze zomer: hoe slaagt hij erin de kiezers duidelijk te maken dat hij een betere premier is dan Emile Roemer?

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden