PvdA keert zich tegen Donner als 'onderkoning'

Oppositiepartij PvdA broedt op een plan om de verwachte benoeming van CDA'er Piet Hein Donner tot vicevoorzitter van de Raad van State te dwarsbomen. Partijleider Cohen heeft principiële bezwaren tegen kandidaten uit het huidige kabinet, omdat die dan over hun eigen wetsvoorstellen moeten gaan adviseren.

DEN HAAG - 'Dan krijg je een slager die zijn eigen vlees keurt', aldus Cohen zondag in het tv-programma Buitenhof. Donner is minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet-Rutte.

De PvdA wil over de procedure deze week een motie indienen bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Algemene Zaken in de Tweede Kamer. Als de motie steun krijgt van een substantieel deel van de Kamer, is Donners benoeming zo goed als uitgesloten.

De Raad van State dient onafhankelijk advies uit te brengen aan Kamer en kabinet. Als de geschiktheid van de vicevoorzitter, ook wel 'de onderkoning van Nederland' genoemd, al bij voorbaat wordt betwist, staat het onafhankelijke imago op het spel.

Met zijn initiatief doorbreekt Cohen de oude traditie dat de benoeming van de vicevoorzitter in goed overleg tussen de gevestigde partijen CDA, VVD en PvdA wordt geregeld. Zij verdelen doorgaans de hoogste posities in de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en de Raad van State onderling. Het CDA is volgens dat patroon nu 'aan de beurt' voor de Raad. Officieel is er nog geen kandidaat, maar ingewijden rekenen al maanden op Donner. Donner zelf - die officieel de zoektocht naar kandidaten leidt - liet vorige week weten dat hij over enkele weken met een kandidaat hoopt te komen.

Cohen gaat niets aan zichzelf veranderen

Cohen reageerde zondag voor het eerst uitgebreid op de kritiek van partijvoorzitter Ploumen op zijn leiderschap. Hij noemde haar interview in de Volkskrant 'het dieptepunt' in de anderhalf jaar dat hij partijleider is. Wel kan hij gewoon met haar door tot haar aftreden in januari.

Aan zichzelf gaat Cohen niets veranderen. 'Heel veel mensen zijn blij met hoe ik het doe. Dat ik mezelf blijf en een beetje on-Haags ben. Als ik hoor wat er allemaal op het spel staat, denk ik: ja, daar ga ik mee door.' Tegen Ploumens voorstel om voor de volgende Kamerverkiezingen een lijsttrekkersverkiezing te organiseren, heeft Cohen geen enkel bezwaar. 'Ik ben een democraat in hart en nieren. Als er andere kandidaten zijn, ga ik de strijd met hen aan.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden