PvdA-Kamerlid: 'Waarom zit de koning niet onder de balkenendenorm?'

Als het aan PvdA-Kamerlid Jan Vos ligt, levert koning Willem-Alexander een flink deel van zijn salaris in. In plaats van de jaarlijkse 800.000 euro, moet vergoeding verlaagd worden naar de Balkenendenorm van 230.000 euro. 'Als je het mij vraagt krijgt de koning als lid van de regering gewoon hetzelfde salaris als onze minister-president', aldus Vos.

Koningin Maxima en Koning Willem Alexander Beeld anp
Koningin Maxima en Koning Willem AlexanderBeeld anp

Vos vindt dat iedereen met een baan die door de belastingbetaler betaald wordt onder de Balkenendenorm moet vallen. 'Dus waarom de koning dan niet?' vraagt Vos zich af. Ook koningin Maxima zou dan moeten inleveren. Zij verdient nu nog 327.000 euro. Volgens Vos moet ruim 2 ton voldoende zijn om rond te komen. De koning krijgt bovendien een groot deel van de kosten voor de hofhouding, beveiliging en transport vergoed.

Volgens de PvdA-woordvoerder Koningshuis, Jeroen Recourt, zijn de uitspraken van Vos niet het officiële fractiestandpunt. De rest van de PvdA-fractie wil het salaris van de koning namenlijk handhaven op het huidige niveau. 'Als je een representatief koningshuis wilt, is het begrijpelijk dat dat geld kost', zegt Recourt tegen de NOS. 'Je laat de koningin geen H&M-jurkje dragen op een staatsbezoek'.

Jan Vos Beeld anp
Jan VosBeeld anp

Belasting betalen
De PvdA vindt wel dat de vorst loon- en inkomstenbelasting moet gaan betalen en zijn fiscale vrijstellingen moet kwijtraken. Vorig jaar zei fractievoorzitter Diederik Samsom in het tv-programma College Tour dat hij 'ten principale' vindt dat de uitkeringen aan leden van het Koninklijk Huis niet belastingvrij moeten zijn. 'Er een einde aan maken zal in de praktijk niks veranderen, want dan zal die uitkering omhoog gaan. Dus het komt niet voor op mijn lijst van 1 tot 100 met de belangrijkste politieke prioriteiten. Maar ik vind het wel, ja,' zei Samsom destijds. Ook andere partijen willen dat de koning onder het normale belastingregime valt, bleek eerder.

Vandaag maakt het koninspaar nader kennis met leden van de Tweede Kamer. Een deel van de Kamerleden werd dinsdag al ontvangen.

Samsom: 'Er een einde aan maken, zal in de praktijk niks veranderen, want dan zal die uitkering omhoog gaan.' Beeld anp
Samsom: 'Er een einde aan maken, zal in de praktijk niks veranderen, want dan zal die uitkering omhoog gaan.'Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden