PvdA-Kamerlid snijdt nieuwe bewindsman (VVD) de pas af

Het PvdA-Kamerlid Duivesteijn presenteert dinsdag samen met zijn collega van oppositiepartij CDA Biesheuvel een definitieve versie van het initiatiefwetsvoorstel voor individuele koopsubsidie....

Van onze verslaggeefster

Elaine de Boer

DEN HAAG

In het regeerakkoord staat dat het kabinet binnen een half jaar een wetsvoorstel zal indienen om het eigen woningbezit van mensen met lage inkomens te bevorderen. Daarbij zou rekening worden gehouden met de voorstellen van Duivesteijn en Biesheuvel. Die hebben zij begin dit jaar al toegelicht.

Het PvdA-Kamerlid ziet er echter geen been in nu zijn definitieve initiatiefwet te presenteren. Hij wil duidelijk maken hoe mensen met lage inkomens in staat moeten worden gesteld om een huis te kopen. In plaats van huursubsidie krijgen de kopers een maandelijkse bijdrage om de rentelast van hun koopwoning te betalen.

Duivesteijn is bang dat de nieuwe staatssecretaris, de VVD'er Remkes, het PvdA/CDA-plan niet zal volgen. Al eerder uitte VVD-Kamerlid Hofstra felle kritiek op de koopsubsidie. Daarom wil Duivesteijn zijn eigen plan op deze manier boven tafel houden.

De methode van werken is niet nieuw voor de PvdA'er. Tijdens de vorige regeerperiode diende hij een initiatiefwetsvoorstel in voor het overleg tussen huurders en verhuurders. Nadat de toenmalige staatssecretaris Tommel met een eigen voorstel was gekomen, weigerde Duivesteijn te wijken. Uiteindelijk werd Duivesteijns voorstel door beide Kamers aanvaard, en Tommel had het nakijken.

Duivesteijn en Biesheuvel willen vandaag de kritiek van het Centraal Planbureau (CPB) en de VVD op hun voorstel pareren. Volgens het CPB zouden de woonlasten voor de laagste inkomens te hoog worden. Door de negentig gulden die zij er gemiddeld extra aan kwijt zijn, zouden zij te weinig financiële armslag houden.

Duivesteijn meent echter dat iemand die koopt, zich moet realiseren dat zijn woonlasten stijgen en dat hij bij voorbeeld niet tegelijkertijd een caravan kan kopen. Ook de kritiek dat de initiatiefnemers te optimistisch zijn over de animo voor koop, veegt Duivesteijn van tafel. Al maakt maar de helft van de geschatte 200 duizend huurders gebruik van de koopbijdrage, dan is dat volgens hem de moeite waard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden