PvdA-Kamerlid Dijksma belangrijkste kandidaat burgemeesterschap Nijmegen

PvdA-Tweede Kamerlid Sharon Dijksma (40) wordt voorgedragen om burgemeester van Nijmegen te worden. CDA-burgemeester van Venlo Hubert Bruls (46) staat als tweede op de voordracht van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad. Het burgemeesterschap van Nijmegen is vacant sinds Thom de Graaf (D66, 54) per 1 februari is overgestapt naar de HBO-raad.

Sharon Dijksma. © ANP

De voordracht van Dijksma is saillant. In de PvdA-fractie geldt zij als een bestuurlijk zwaargewicht. Sinds 1994 is zij Kamerlid, afgewisseld met het staatssecretariaat van Onderwijs (2007-2010).

Op dit moment is zij met zwangerschapsverlof. Als zij benoemd wordt, verlaat zij de fractie op het moment dat er grote onrust is over de koers van de partij en het leiderschap van Job Cohen. Onder de net vertrokken partijvoorzitter Lilianne Ploumen gold een erecode die tussentijds vertrek uit de fractie moest tegengaan.

Nijmegen is een PvdA-bolwerk. Thom de Graaf (D66) onderbrak het PvdA-bewind in de stad. Zijn drie voorgangers Ien Dales, Ed d'Hondt en Guusje ter Horst waren van PvdA-huize. Daarvoor was sprake van een reeks katholieke CDA-burgemeesters. De PvdA levert al burgemeesters in het gros van de grote en middelgrote gemeenten. Den Haag geldt met Jozias van Aartsen (VVD) als de grote uitzondering.

Voor GroenLinks zijn de druiven erg zuur. Die partij kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen de meeste stemmen en heeft net als de PvdA acht raadsleden. Samen met PvdA en D66 vormt de partij het stadsbestuur. De verwachting was dat senator Tof Thissen op de voordracht zou komen. Hij is afgevallen, aldus een GroenLinks-ingewijde, omdat hij volgens de vertrouwenscommissie 'een te sterke bestuurder zou zijn, te inhoudelijk en met te veel idealen. Andere partijen, ook de PvdA, gunnen het ons niet.'

De vertrouwenscommissie legt twee kandidaten, met een van hen als voorkeurskandidaat, begin maart voor aan de gemeenteraad. Als die de voordracht overneemt, draagt de minister van Binnenlandse Zaken hem of haar voor aan de koningin voor benoeming.

Mogelijk passeert Hubert Bruls, oud-wethouder in Nijmegen, Dijksma nog bij de definitieve voordracht door de gemeenteraad aan het kabinet. Het CDA heeft drie van de 39 raadszetels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.