PvdA: invloed leden via Politiek Forum

De leden van de PvdA moeten weer meer invloed krijgen op de koers van de partij en de Tweede-Kamerfractie. Om het tekort aan democratie te lijf te gaan, krijgt de partij een Politiek Forum, dat bestaat uit honderd leden en dat driemaal per jaar bijeenkomt....

Van onze verslaggever Jan Hoedeman

Dit voorstel doet de commissie-partijvernieuwing die onder leiding staat van de Utrechtse burgemeester A. Brouwer. Ze legt het rapport morgen voor aan het partijbestuur van de PvdA. Kamerleden en europarlementariërs leggen in de toekomst verantwoording af aan het Forum, dat een moderne variant wordt van de oude partijraad. Die werd begin jaren negentig door toenmalig PvdA-voorzitter F. Rottenberg ten grave gedragen. 'De partijraad was te veel naar binnen gericht', schrijft de commissie.

Het Politiek Forum recruteert leden onder opinion leaders en andere prominente PvdA'ers, onder gewone regionale PvdA'ers en onder leden van de kenniscentra.

Brouwer signaleert dat de leden van de PvdA een tekort aan democratie ervaren 'in de oriënterende en meningsvormende fase, die voorafgaat aan de besluitvorming'. Daarom dient de PvdA 'minder hiërarchisch en statisch' te worden. 'Er moet meer openheid zijn en minder bureaucratie.' Veel leden kennen de structuur van de partij niet en menen dat de landelijke organisatie op grote afstand staat.

In de PvdA is een cultuuromslag nodig, weg van de interne gerichtheid en het georganiseerde wederzijdse wantrouwen. 'De PvdA-politici moeten voor de buitenwacht zichtbaar worden als boegbeeld van de partij, stelt de commissie. Ook dient de klassieke vergaderzaal te worden verlaten. 'Vergaderen zal vooral op de scholen, peuterspeelzalen en werkplekken moeten gebeuren.'

Aan de PvdA-Kamerleden worden hogere eisen gesteld. Ze moeten zich niet eens in de vier jaar, maar voortdurend formeel en informeel verantwoorden over hun stellingnames. Niet het interne, maar het publieke functioneren van parlementariërs wordt steeds belangrijker. Het gaat om de 'combinatie van bestuurlijk-politiek vermogen en communicatieve vaardigheden'.

Kamerleden leggen, als het aan de commissie ligt, elk jaar in een functioneringsgesprek verantwoording af aan de fractievoorzitter. Het verslag daarvan wordt ter beschikking gesteld aan de kandidaatstellingscommissie die de lijst voor de nieuwe verkiezingen voorlegt aan het partijcongres.

Het huidige partijbestuur dat uit veertig leden bestaat, verdwijnt. In de praktijk bleek dit een onwerkbaar orgaan, aldus de commissie. De organisatorische taken van het partijbestuur worden overgenomen door een Adviesraad Verenigingszaken, die rapporteert aan het dagelijks bestuur. Daarin zitten de gewestelijke besturen en de afgevaardigden van afdelingsbesturen van de vier grote steden.

Het PvdA-congres beslist komend voorjaar over de nieuwe opzet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden