PvdA: hypotheekrenteaftrek blijft zeker tot 2005 bestaan

De PvdA laat de komende vier jaar de aftrek van hypotheekrente met rust. Het partijcongres legde zich daar vrijdag bij neer, na een oproep van voorzitter Koole en aankomend partijleider Melkert....

Pogingen van afdelingen om de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek in het verkiezingsprogramma op te nemen, liepen net als alle voorgaande keren spaak op afwijzing van de partijtop. Dit keer kwam het partijbestuur met een alternatief, om op voorhand de wind uit de zeilen te nemen: verbetering van de positie van jongeren die voor het eerst een huis kopen.

Vooral in de grote steden zijn zelfs goedkopere koophuizen onbetaalbaar voor jongeren met lage of midden-inkomens. De PvdA denkt dat te kunnen veranderen door het eigen-woningforfait tijdelijk te verlagen of de hypotheekrente tegen een hoger tarief aftrekbaar te maken. Hoe duur de ingreep is, is nog niet bekend.

Het 'h-woord' zoals PvdA'ers zeggen, leverde ook gisteren op de eerste dag van het congres de meeste discussie op. Vier jaar geleden verijdelde partijleider Kok een uitspraak van het congres, tot groot ongenoegen van een groot deel van de achterban. Toen Melkert het gisteren waagde te klagen over onzorgvuldig handelen van het congres om op een vrijdagmiddag een streep te halen door het systeem, werd hij op boe-geroep onthaald.

Er is geen onderwerp, werd diverse keren opgemerkt, waarop meer is gestudeerd. Maar doorbijten wilde ook het congres dit keer niet. Het meest vergaande voorstel omvatte een plan om iedereen eenzelfde percentage te laten aftrekken en ook dat liep, zij het nipt, schipbreuk.

Melkert toonde zich opgelucht na de stemming. De betrouwbaarheid van de overheid is in het geding, had hij al eerder verklaard. 'Je moet de mensen niet onzeker maken. Ik begrijp heel goed de onvrede met onderdelen van het systeem, omdat hogere inkomens meer kunnen aftrekken. De aftrek als zodanig is niet meer in het geding.'

In 2005 wordt het nieuwe belastingstelsel geëvalueerd. Volgens Melkert moeten dan ook alle fiscale regelingen voor de woningmarkt tegen het licht worden gehouden, variërend van de individuele huursubsidie tot aftrek van hypotheekrente. En tot zolang is er op dat vlak van de PvdA niets te verwachten, met uitzondering van een regeling voor starters.

Voorzitter Ruud Koole las bij aanvang van het congres een brief voor van het onlangs opgestapte Kamerlid Van Gijzel, die daarin zei dat zijn vertrek uit de Kamer hem pijn had gedaan, maar dat de PvdA nog steeds zijn partij is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden