PvdA: 'Hervormen bio-industrie? Niet vandaag op morgen'

Regeringspartij PvdA wil wel een 'brede maatschappelijke en politieke discussie' voeren over de intensieve veehouderij, maar is niet bereid om 'vandaag op morgen' de regels voor de sector te veranderen. Dat zei Kamerlid Tjeerd van Dekken in een Kamerdebat over de vogelgriep. Oppositiepartijen SP, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren probeerden de PvdA, tevergeefs, over te halen tot meer actie.

Eind november: leden van een ruimploeg treffen voorbereidingen bij het legpluimveebedrijf in Zoeterwoude waar vogelgriep is vastgesteld. De 28.000 kippen werden geruimd. Beeld anp
Eind november: leden van een ruimploeg treffen voorbereidingen bij het legpluimveebedrijf in Zoeterwoude waar vogelgriep is vastgesteld. De 28.000 kippen werden geruimd.Beeld anp

De discussie over de vogelgriep verdeelt de Kamer in twee geloofsgemeenschappen. Enerzijds de partijen die in de epidemie het bewijs zien dat de bio-industrie uit de klauwen is gegroeid, van de SP tot de Partij voor de Dieren. Anderzijds de partijen die 'de sector' prijzen voor zijn adequate reactie en geen gevaar zien in de omvang van de veehouderij, van de VVD tot de christelijke partijen.

Grootste bestrijder van de intensieve veehouderij in de Kamer is Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Zij sluit elke debat-inbreng af met de mededeling dat er een einde moet komen aan de bio-industrie. De ophokplicht tijdens de vogelgriep voor bedrijven met uitloop-kippen ziet zij als 'de wereld op z'n kop'. Dieren moeten juist naar buiten om resistenter te worden. 'Misschien moeten kippen meer in contact komen met de natuur zodat hun immuunsysteem beter wordt.'

'Dierziekten zijn van alle tijden'

SP'er Farshad Bashir is het met haar eens. 'De huidige dichtheid aan kippenbedrijven heeft gevaarlijke proporties aangenomen. Wilde vogels ontwikkelen resistentie tegen vogelgriep. Kippen in de bio-industrie hebben die weerstand niet. Het is vragen om ziekte-uitbraken. ' Jesse Klaver van GroenLinks noemde het systeem zelf 'ziek'.

Aan de andere kant staat Helma Lodders van de VVD die de intensieve veehouderij 'niet de kop wil omdraaien' zoals volgens haar sommige andere partijen wel zouden willen. Bestaande milieu-eisen en gezondheidsregels zijn volgens haar afdoende. Ook CDA-Kamerlid Jaco Geurts verwees het betoog van Thieme naar het land der fabelen. 'Dierziekten zijn iets van alle tijden.' De grote stallen 'die aan alle eisen voldoen' hebben volgens hem niets met de vogelgriep te maken.

Zelfreinigend vermogen

Tussen die twee kampen bevindt zich de PvdA, een partij die duurzaamheid en milieu hoog in het vaandel heeft, maar momenteel regeert met de VVD van Helma Lodders. Kamerlid Tjeerd van Dekken wees daarom wel op de risico's van het grote aantal dieren dat wordt gehouden en de dierdichtheid in Nederlandse stallen. Een discussie over de houdbaarheid van het systeem is nodig, stelde hij. Tegelijkertijd noemde hij zichzelf 'een rationeel politicus'. Van Dekken: 'Je kan niet van de ene op de andere dag tegen de sector zeggen dat die moet veranderen.' Hij pleitte vooral voor meer 'zelfreinigend vermogen' van de pluimveehouders.

Wat gaat de PvdA nu concreet doen, wilde SP'er Bashir weten. 'Welkom in het debat over hervorming van de sector', was de reactie van Van Dekken. Hij bleef er bij: 'Hervormen kost tijd. We zouden op een bepaald moment toekunnen naar een gezondere, duurzame sector.' Die verandering moest echter wel tot stand komen met 'behoud van draagvlak' onder de boeren. Hoelang die discussie gaat duren, zei hij niet.

Het debat leverde zodoende maar één consensus op: van links tot rechts werd staatssecretaris Sharon Dijksma gecomplimenteerd voor haar snelle reactie op de vogelgriep. Alle partijen zijn het erover eens dat zij erger heeft voorkomen door snel besmette bedrijven te laten ruimen en vervoersverboden in te stellen.

VVD-Kamerlid Helma Lodders. Beeld ANP
VVD-Kamerlid Helma Lodders.Beeld ANP
PvdA'er Tjeerd van Dekken. Beeld ANP
PvdA'er Tjeerd van Dekken.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden