NieuwsEuropese verkiezingen

PvdA grootste partij, PVV en SP uit Europees Parlement

De uitslag van de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement is een vat vol verrassingen. De PvdA is de grootste partij geworden met 6 van de 26 Nederlandse zetels. De PVV en de SP verdwijnen uit het Europees Parlement. Zij hebben niet genoeg stemmen gekregen voor een zetel. 50 Plus krijgt een zetel en de Partij voor de Dieren behoudt een zetel. Forum voor Democratie is als nieuwkomer een grote winnaar.

PvdA-lijsttrekker en eurocommissaris Frans Timmermans. Beeld Reuters
PvdA-lijsttrekker en eurocommissaris Frans Timmermans.Beeld Reuters

Dit bleek zondagavond na het sluiten van de laatste stembussen in de Europese Unie. Nederland stemde weliswaar donderdag al, maar moest wachten met de uitslag tot de verkiezingen overal in de Unie afgesloten waren. Het ANP bracht op basis van de stemmingen per gemeente een laatste prognose.

D66 verliest stevig. De meest Europees gezinde partij wordt gehalveerd en houdt maar twee zetels over. De andere kleine Nederlandse regeringspartij, de ChristenUnie, houdt samen met de SGP 2 zetels.

Winnaars zijn (naast nieuwkomer Forum) de PvdA, GroenLinks, 50Plus, de Partij voor de Dieren en de VVD. De verrassende overwinning van de PvdA wordt vooral toegeschreven aan lijsttrekker en eurocommissaris Frans Timmermans. Hij was de enige lijsttrekker met grote naamsbekendheid in Nederland. Timmermans is bovendien de Europese Spitzenkandidat van alle sociaal-democratische partijen. Dat betekent dat hij hun belangrijkste kandidaat is voor een topfunctie in de Brusselse bureaucratie, zoals voorzitter van de Commissie of voorzitter van het Europees Parlement.

Partij voor de Dieren behoudt één zetel in het Europees Parlement. ­Marianne Thieme heeft de afgelopen jaren veel tijd gestoken in internationaal werk om haar partij te promoten. Nieuwkomer 50plus krijgt één zetel.

Voor de VVD betekent de uitslag een zetel winst. Die lijkt vooral het resultaat van het debat woensdagavond tussen premier Rutte en Forum-leider Thierry Baudet.

GroenLinks wint een zetel en komt uit op 3. De onstuimige groei die ontstond na het aantreden van partijleider Jesse Klaver in 2015 lijkt er een beetje uit. Dat is een kleine teleurstelling voor de partij, ook omdat de Europese lijsttrekker Bas Eickhout een van de twee Spitzenkandidaten is bij de Europese Groenen. De partij klampt zich nu vast aan het gegeven dat ze 10 procent van de stemmen heeft gehaald, een symbolische grens. Mogelijk hebben kiezers op het laatste moment toch gekozen voor Timmermans. Voor het CDA betekent de uitslag een zetel verlies.

Het Europees Parlement bevat 751 zetels uit 28 lidstaten. Uit iedere lidstaat is een vast aantal parlementariërs afkomstig; afhankelijk van het aantal inwoners. Nederland heeft 26 zetels .

Wanneer de Britten uit de Europese Unie stappen, komen er 3 zetels bij voor Nederland. Die extra zetels worden nu ook al verdeeld. De gelukkigen komen als aanstaande europarlementariërs op een reservebank. Mogelijk zou dit alsnog betekenen dat de PVV met één zetel in Brussel komt.

Wat zit er achter het Timmermans-effect?

De overwinning van Frans Timmermans bij de Europese verkiezingen kwam voor veel opiniepeilers, media en zelfs zijn eigen achterban als een verrassing. De eurocommissaris leunde op zijn expertise en ervaring, en negeerde Haagse relletjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden