PvdA, GroenLinks, D66: spoeddebat over AIVD-handelen Verhagen

De PvdA wil, samen met GroenLinks en D66, een spoeddebat over het handelen van minister Verhagen in de periode voorafgaand aan de vertoning van de film Fitna van Geert Wilders. Dat kondigde PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt vandaag aan in een debat over de AIVD.

Michiel van der Geest
Maxime Verhagen staat de pers te woord. Op de achtergrond doet Geert Wilders hetzelfde. Beeld anp
Maxime Verhagen staat de pers te woord. Op de achtergrond doet Geert Wilders hetzelfde.Beeld anp

Verhagen zou hebben gewild dat inlichtingendienst AIVD de gangen van PVV-leider Geert Wilders na zou gaan. Verhagen, destijds minister van Buitenlandse Zaken, wilde zo te weten komen over wanneer Wilders' film Fitna zou verschijnen, en wat erin te zien zou zijn, bleek uit een reconstructie van omroep Human die maandag werd uitgezonden.

De huidig minister van Binnenlandse Zaken Donner heeft de Kamer een brief geschreven over de kwestie, maar die biedt de drie oppositiepartijen niet genoeg duidelijkheid.

Ministerraad
De PvdA wil nu een debat met Verhagen over de in de documentaire gewekte suggesties. Volgens Recourt kan dat, omdat er ook buiten de ministerraad over gesproken zou zijn. Voor mededelingen die in de ministerraad worden gedaan, geldt een geheimhoudingsplicht.

De PVV steunt het voorstel voor een spoeddebat niet. Die fractie vindt dat uit de brief van Donner duidelijk blijkt dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd. Er zijn geen besluiten genomen, en er is niet gespioneerd. 'Het is dus niet gebeurd, en dat is voor ons het belangrijkste', aldus PVV-Kamerlid André Elissen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden