PvdA gaat schoorvoetend akkoord met debat over Afghaanse tolk

De Tweede Kamer spreekt alsnog binnenkort in de plenaire zaal over het afgewezen asielverzoek van de Afghaanse tolk Abdhul Ghafoor Ahmadzai. De coalitiepartners VVD en PvdA hielden het debat over de tolk tot nu toe tegen, maar vandaag ging de PvdA alsnog overstag. Bij het debat zullen minister Jeanine Hennis van Defensie en staatssecretaris Fred Teeven van Asiel aanwezig zijn.

PvdA-leider Diederik Samsom bij de ledenraad van zijn partij afgelopen weekend. Beeld anp

De Afghaan tolkte tijdens de Nederlandse missie in Uruzgan voor het Nederlandse leger. Hij stelt dat zijn broer vermoord is en dat zijn leven in Afghanistan gevaar loopt omdat hij voor een westers land heeft gewerkt. De tolk vroeg eerst asiel aan in Noorwegen, maar dat werd afgewezen. Europese regels schrijven voor dat een asielverzoek slechts in één EU-land mag worden ingediend. Nederland nam een nieuw verzoek van de Afghaan dan ook niet in behandeling.

Onder een groot aantal oppositiepartijen bestaat grote verontwaardiging over de zaak. D66, de SP, GroenLinks en de ChristenUnie vinden dat Nederland de verantwoordelijkheid heeft om de man te helpen. Ook de defensiebonden vinden dat de tolk asiel verdient. De coalitiepartijen hielden tot nu toe het debat tegen met het argument dat ze niet willen discussiëren over een individueel asielgeval.

Hoofdelijke stemming
D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vroeg vandaag opnieuw een debat aan. Toen de PvdA weigerde, stelde Sjoerdsma een hoofdelijke stemming voor in de hoop twijfelende PvdA-Kamerleden te dwingen om kleur te bekennen. Om zo'n stemming te voorkomen ging de PvdA alsnog akkoord met een debat. Een precieze daarvoor is nog niet gekozen, de voorzitter gaat zo snel mogelijk een moment ervoor inplannen.

De kwestie ligt gevoelig binnen de PvdA. Afgelopen weekend was de tolk onderwerp van discussie tijdens de ledenraad van de partij. Gisteren uitte de voorzitter van de Jonge Socialisten, Bart van Bruggen, felle kritiek op zijn partij. Hij zei zich te schamen voor de PvdA.

Staatssecretaris Teeven antwoordde eerder op Kamervragen dat 'ervan mag worden uitgegaan dat Nederland na een inhoudelijke beoordeling (van het asielverzoek, red.) tot een zelfde uitkomst zou zijn gekomen als Noorwegen'. De Kamer neemt dus geen genoegen met die redenatie en wil hem in het parlement hierover aan de tand voelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden