PvdA furieus over tegenstem D66 bij Twentestad

D66 heeft zich dinsdag de woede van de PvdA op de hals gehaald, door aan te kondigen dat de partij tegen de vorming van Twentestad zal stemmen....

Van onze verslaggever

De VVD zal wel voor het wetsvoorstel van minister Peper van Binnenlandse Zaken stemmen. Niets staat Twentestad dan nog in de weg. PvdA en VVD hebben samen een meerderheid in de Tweede Kamer.

Volgens D66 wordt het met Twentestad in de toekomst onmogelijk in de regio een stadsprovincie te vormen. D66 is fervent voorstander van een regionaal bestuur. Volgens PvdA'ers en VVD'ers is in de formatie vorig jaar zomer echter afgesproken dat er geen stadsprovincie in de regio Twente komt. Alleen Amsterdam en Rotterdam kunnen daar in de toekomst mogelijk nog mee te maken krijgen.

PvdA-Kamerlid Barth en D66-parlementariër Hoekema leggen het regeerakkoord verschillend uit. In het regeerakkoord staat: 'Herindelingsvoorstellen, waaronder die voor Den Haag en de regio Eindhoven/Helmond, waarmee een aanvang is gemaakt, worden in principe uitgevoerd conform de provinciale voorstellen.'

Twentestad is zo'n herindelingsvoorstel. Het vorige kabinet had het al voor advies naar de Raad van State gestuurd. Volgens Hoekema laten de woorden 'in principe' ruimte om toch tegen te stemmen. Maar volgens Barth kan het niet betekenen dat de kern van het wetsvoorstel, de vorming van Twentestad, wordt getorpedeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden