PvdA-europarlementariër begint proces tegen PvdA

PvdA-europarlementariër Judith Merkies eist in een kort geding zuivering van haar naam door de PvdA, die haar heeft verweten niet zuiver te zijn geweest met onkostenvergoedingen. Tot donderdag was Merkies met het partijbestuur in gesprek om te schikken. Nu dat is mislukt, volgt een kort geding.

Europarlementslid Judith Merkies van de PvdA.Beeld anp

'Rechtvaardigheid en integriteit zijn voor mij als politicus kernwaarden', zegt Merkies. 'Mijn integriteit is publiekelijk en onterecht in twijfel getrokken. Dat wil ik gerectificeerd zien.'

Het partijbestuur ziet de zaak met vertrouwen tegemoet, stelt een woordvoerder. Merkies wilde graag lijsttrekker worden voor de PvdA bij de Europese verkiezingen in mei. Het partijbestuur achtte haar echter ongeschikt voor de functie. Partijvoorzitter Hans Spekman liet in een brief aan alle PvdA-leden weten dat Merkies' omgang met dagvergoedingen een reden was.

Te laat betaald
De Europarlementariër ontving van 2009 tot 2012 ruim 84 duizend euro EU-geld te veel. Ze betaalde dit bedrag afgelopen zomer terug, maar deed dit vier jaar te laat. 'Het partijbestuur rekent het Judith Merkies aan hoe zij is omgegaan met afspraken waarvoor zij heeft getekend en die de partij van belang vindt', aldus Spekman.

Merkies stelde onlangs dat een interne commissie haar integriteit heeft vastgesteld. Haar advocaat Koos van den Berg zegt dat zijn cliënt 'aanstoot heeft genomen' aan de uitspraken van partijvoorzitter Spekman. Volgens een ingewijde wil Merkies dat alle leden een brief krijgen waarin haar naam wordt gezuiverd. Nu het bestuur dat niet wil doen, wil ze dit via de rechter afdwingen.

Een andere reden waarom Merkies niet geschikt werd geacht als kandidaat-lijsttrekker was de 'bijzonder stroeve' samenwerking in de Europese PvdA-delegatie. De kandidatencommissie van de PvdA oordeelde hard over de rol die Merkies hierin speelde.

Merkies tekende bezwaar aan, maar de beroepscommissie van de PvdA verklaarde dit ongegrond. Daarop besloot Merkies zich neer te leggen bij het feit dat ze geen lijsttrekker mocht worden. Wel zei ze daarna in Nieuwsuur dat ze erg ongelukkig was met de gewekte indruk dat zij niet integer heeft gehandeld. Op de website van de Europese fractie waarvan de PvdA lid is, liet zij weten beschikbaar te zijn voor de lijst.

Partijvoorzitter Hans Spekman.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden