PvdA'ers: beperk rol Zorreguieta

De ouders van Máxima Zorreguieta, de vriendin van kroonprins Willem-Alexander, mogen niet aan de zijde van de koninklijke familie op het paleisbalkon verschijnen als het tot een huwelijk komt....

Van onze verslaggever Jan Hoedeman

De twee PvdA-politici vrezen dat de wonden worden opengehaald van degenen die hebben geleden onder het regime van de Argentijnse dictator Videla.

Jorge Zorreguieta, de vader van Máxima, was onder die militaire regering tussen 1976 en 1981 onderminister en later minister van Landbouw.

De Boer is nu PvdA-Kamerlid. Ze was in het eerste paarse kabinet minister van VROM. 'Ik zou het moeilijk vinden als de familie Zorreguieta wordt gepresenteerd op het balkon naast onze koninklijke familie', zegt ze.

'Ik ga er ook van uit dat deze familie geen enkele rol zal spelen, niet op de voorgrond en niet op de achtergrond van ons democratisch systeem.

'We zijn niet gelukkig met die familie, gezien hun ideeën over de democratische samenleving. Ik ben ervan overtuigd dat de koninklijke familie daar gevoel voor heeft', aldus De Boer.

D'Ancona, minister van WVC in het derde kabinet-Lubbers: 'Ik heb wat dat betreft niet zoveel vertrouwen in de smaak van onze koninklijke familie, die is slecht ontwikkeld. Dat de kroonprins uitgerekend in díe familie zijn partner zoekt, met al die mooie meiden en vrouwen op de wereld.

'Ik geloof overigens ook niet dat de koningin door goede smaak wordt gehinderd als ze in Oostenrijk gaat skiën. ''Dit kun je niet doen zonder dat je ongewild oude wonden openrijt'', zou premier Kok dus tegen Beatrix moeten zeggen', aldus D'Ancona.

Zowel De Boer als D'Ancona vindt niet dat het ministerschap van haar vader Máxima kan worden aangerekend. 'Als het tot een verloving komt, kan Máxima in een interview aangeven wat haar ideeën over democratie zijn', zegt De Boer.

D'Ancona is al jarenlang lid van het comité Steun Aan Argentijnse Moeders (SAAM), die de waarheid achter de moord op kinderen proberen te achterhalen. 'Ik maakte in 1980 deel uit van een regeringsdelegatie die de moeders liet overkomen naar Kopenhagen. Oud-minister Jan de Koning heeft toen geregeld dat ze onder bescherming van de Nederlandse regering weer terug konden naar Argentinïe. Dan getuigt het van een heel kortstondig historisch besef als we een politieke vertegenwoordiger van datzelfde regime gaan toejuichen als hij na een huwelijk ergens op een balkon staat.'

Eerder deze maand ontstond discussie over de vraag of het verleden van Máxima's vader moet worden onderzocht voordat de Tweede Kamer om toestemming wordt gevraagd voor het huwelijk. De historicus Von der Dunk bepleitte een dergelijk onderzoek.

Ook PvdA-partijvoorzitter Van Hees toont zich in Nieuwe Revu van deze week voorstander van een onderzoek naar het verleden van vader Zorreguieta.

De Boer verwacht weinig van zo'n onderzoek. 'Wat mij betreft hoeft er helemaal geen onderzoek te komen, want al is deze man honderd keer minister van Landbouw geweest, dan nog heeft hij achter de ernstigste mensenrechtenschendingen gestaan. Het was een foute man in een fout regime.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden