PvdA'er Ploumen (plek tien) met voorkeursstemmen alsnog in Kamer

Lilianne Ploumen, de nummer tien van de PvdA-lijst en demissionair minister van Ontwikkelingssamenwerking, komt dankzij voorkeursstemmen alsnog in de Tweede Kamer. De hoofdstembureaus van achttien van de twintig kieskringen publiceerden vandaag hun processen-verbaal. Daaruit blijkt dat Ploumen zo'n twintigduizend stemmen heeft gehaald, ruim boven een kwart van de kiesdeler die nodig is voor een voorkeurszetel.

Minister Ploumen. Beeld anp
Minister Ploumen.Beeld anp

Minister Ploumen profileerde zich de afgelopen maanden als voorvechter van vrouwenrechten. Nadat de Amerikaanse president Trump financiering schrapte voor organisaties die vrouwen in ontwikkelingslanden helpen bij een veilige abortus, richtte Ploumen een nieuw internationaal fonds op. Haar actie tegen Trump leverde haar populariteit op in binnen- en buitenland. Ze ontving zelfs handgeschreven steunbetuiging uit de Verenigde Staten.

Haar populariteit betaalt zich uit in een Kamerzetel, een van de negen die de PvdA er na 15 maart nog over heeft. Ploumen viel met haar plek tien daar net buiten. De nummer negen, William Moorlag uit Winsum, zal zijn zetel moeten afstaan.

Ook bij GroenLinks komt een te laag geplaatste vrouw op eigen kracht in de Kamer. Isabelle Diks, kandidaat nummer negentien, haalde bijna 25.000 stemmen. Het GroenLinks-wethouder uit Leeuwarden lijkt te profiteren van de oproep op sociale media om op vrouwen te stemmen die volgens de peilingen net buiten de Kamer zouden vallen. Volgens de Peilingwijzer, het gemiddelde van zes peilingen, maakte GroenLinks kans op 16 tot 18 zetels. Diks was de eerste vrouw op een lagere plek op de lijst.

Op Twitter gingen in de aanloop naar de verkiezingen meerdere lijstjes rond met vrouwen, waaronder Diks, die volgens de peilingen het net niet zouden halen. De actie had als doel het aantal vrouwen in de Kamer te vergroten. Stemmen op zo'n vrouw zou meer zin hebben dan je stem geven aan een vrouw op een comfortabele hoge plek op de lijst.

Voor Diks is de actie geslaagd. Zij krijgt zetel nummer veertien. Op die plek staat eveneens een vrouw. Maar ook Lisa Westerveld heeft met een kleine 18.000 stemmen een voorkeurszetel bemachtigd. Dus zal nummer 13, Paul Smeulders, moeten plaatsmaken.

GroenLinks-politica Isabelle Diks. Beeld Groenlinks.nl
GroenLinks-politica Isabelle Diks.Beeld Groenlinks.nl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden