PvdA'er moet vechtlust tonen

DEN HAAG - Desiree Bonis, directeur Afrika van het ministerie van Buitenlandse Zaken, is de hoogste nieuwkomer op de concept-kandidatenlijst van de PvdA. Bonis, oud-ambassadeur in Syrië, heeft plaats 9 gekregen.


Grootste stijger onder de zittende Kamerleden is Tanja Jadnanansing, van plaats 28 in 2010 naar de vierde plek nu.


Dat maakte partijleider Diederik Samsom donderdagmiddag in Den Haag bekend. De definitieve lijst voor de verkiezingen wordt 30 juni op een extra partijcongres in Utrecht vastgesteld. In de voorlopige top tien staat nog een nieuwkomer: John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw.


Tot de afvallers behoren de zittende Kamerleden Metin Çelik (in 2010 op 25) en Jeroen de Lange, die twee jaar geleden op 31 stond en in de Kamerfractie kwam nadat Hans Spekman in januari tot partijvoorzitter werd gekozen. Zij werden op onverkiesbare plaatsen gezet en bedankten voor de eer. Eerder lieten Nebahat Albayrak (in 2006 en 2010 nummer 2), Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en Sharon Dijksma weten geen nieuwe periode te ambiëren.


De partijleiding omschrijft de nieuwe lijst als sociaal en activistisch, met internationale en culturele accenten. De kandidaten moeten hun vechtlust gebruiken om de PvdA omhoog te krijgen in de peilingen. Daarin schommelt de partij nu al een tijd rond een schamele twintig zetels, ruim achter de SP.


De huidige Kamerleden kregen dinsdagavond telefonisch te horen in welk 'cohort' zij waren ingedeeld. Net als de ruim 400 andere kandidaten die zich meldden, moesten zij een sollicitatiebrief schrijven. Daarna volgden gesprekken met selectiecommissies onder leiding van oud-minister Margreet de Boer.


De partij maakte op basis daarvan cohorten van zes namen, steeds drie mannen en drie vrouwen. De kandidaten konden daar tot woensdagmiddag op reageren. Woensdagavond stelde het partijbestuur in een lange vergadering de volgorde vast, die donderdagochtend tussen 9 en 10 uur aan de betrokkenen werd meegedeeld. Zo werd Martijn van Dam binnen het tweede cohort nog van 11 naar 7 gepromoveerd.


De PvdA mixt de nieuwelingen met veel vertrouwde gezichten. Met Jetta Klijnsma (2), Ronald Plasterk (3), Mariëttte Hamer (6) en Frans Timmermans (8) is in de toptien gekozen voor continuïteit. Lutz Jacobi, die het in de interne leiderschapsverkiezing op schier kansloze wijze opnam tegen Diederik Samsom, is voor haar strijdlust beloond met plaats 11 (was 26 in 2010).


Hamer kreeg van het partijbestuur dispensatie voor een nieuwe periode. Zij zit al sinds 1998 in de Kamer en is volgens Samsom 'één brok ervaring'. Een andere oud-gediende van de lichting '98, Khadija Arib, krijgt net als twee jaar geleden plaats 30. Opvallend is dat Pierre Heijnen, Kamerlid sinds 2006, in 2010 nog op 19 en huidig lid van het vierkoppige fractiebestuur, juist is gedaald naar plaats 25.


Heijnen zag zich in 'het puzzeltje', zoals het schuiven met kandidaten intern wordt genoemd, gepasseerd door twee andere runners up in de top twintig: de jonge econoom Henk Nijboer op 13 (39 in 2010), nu nog werkzaam op het ministerie van Financiën, en de diplomaat Michiel Servaes op 17. Nieuwkomer Servaes is handelsattachee op de ambassade in Londen. Met deze twee mannen, zei lijsttrekker Diederik Samsom, wordt in tijden van crisis de financieel economische expertise van de fractie vergroot.


Onzekerheid is er bij de huidige peilingen voor Kamerleden als Jeroen Recourt, Ed Groot en Sjoera Dikkers. Twee jaar geleden waren zij nieuwkomers op plekken rond positie 20, nu staan zij op respectievelijk 21, 23 en zelfs 34. Misschien dat populair historicus Maarten van Rossem, lijstduwer op 74, hen een zetje kan geven.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden