PvdA'er gebruikte patiëntenbestand tijdens campagne

De Limburgse PvdA-gedeputeerde Peter van Dijk, tevens huisarts, schreef in de verkiezingscampagne van maart zijn patiënten een brief over zijn kandidatuur voor de Provinciale Staten. Dat meldt NRC Handelsblad. 'Het is niet handig', stelt voorzitter van de Limburgse PvdA Marcel Kleinen desgevraagd.

Beeld anp

Van Dijk, die een dag per week praktijk houdt als huisarts, schreef aan zijn patiënten: 'Het lijkt me goed om u als patiënt van mijn praktijk over het volgende te informeren. 'Kies Peter van Dijk... voor een gezond en vitaal Limburg!' Met dit motto doe ik ook ditmaal mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten van Limburg.' Hij vermeldde eveneens dat hij op plek 2 stond van de PvdA-lijst.

Voorzitter Kleinen laat weten dat de Limburgse PvdA 'integriteit hoog in het vaandel heeft' en noemt het handelen van zijn partijgenoot 'niet slim'. Maar de partij verbindt er op dit moment nog geen consequenties aan. 'De PvdA Limburg is in het kader van de kieswet niet in staat iets tegen een gedeputeerde te doen. Het oordeel is aan instanties als artsenfederatie KNMG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Wij houden ons buiten die discussie.'

Als het gedrag van Van Dijk door de KNMG wordt beoordeeld als niet integer, dan geldt voor Kleinen 'een nieuwe situatie' en gaat hij opnieuw in gesprek met Van Dijk. In een eerste gesprek met de provinciale PvdA-voorzitter zei de gedeputeerde dat de brief slechts informerend van aard was, bedoeld om zijn patiënten op de hoogte te houden van zijn bezigheden.

Onprofessioneel gedrag
KNMG stelt in een reactie aan NRC dat Van Dijk zich onprofessioneel heeft gedragen. 'Deze arts gaat met zijn patiënten een andere dan een professionele relatie aan. Dat kan verwarrend werken en als sociale druk worden ervaren.' Ook het College Bescherming Persoonsgegevens reageert kritisch. 'Een huisarts heeft geen adressen van zijn patiënten om ze brieven met een politieke lading te sturen.'

Van Dijk is sinds 2012 gedeputeerde Welzijn, Zorg en Media. Bij de provinciale verkiezingen van 18 maart werd hij gekozen in de Provinciale Staten. Het nieuwe Limburgse bestuur moet nog worden gevormd. Waarschijnlijk zal Van Dijk daar niet opnieuw deel van uitmaken, de PvdA had de vorige periode twee gedeputeerden in Limburg, maar houdt er na het verlies van 18 maart één over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden