PvdA'er blijft met 209.000 euro per jaar binnen erecode partij

André Postema, kandidaatlid van de Eerste Kamer voor de PvdA, heeft de 'erecode' van zijn partij niet geschonden. Postema kan daardoor lid worden van Senaat voor de PvdA.

PvdA-leider Job Cohen voert het woord tijdens het congres van de PvdA, in Groningen. © anp

De erecode van de PvdA stelt dat leden die in de publieke sector werken, niet meer mogen verdienen dan de 'Balkenendenorm'. Die was volgens de erecode in 2009 181.000 euro. In dat jaar verdiende Postema als vicevoorzitter van het bestuur van de Universiteit Maastricht 164.000 euro plus 41.000 euro pensioenbijdrage.

Hoewel Postema in 2009 de universiteit 205.000 euro kostte, verdiende hij volgens de PvdA toch minder dan de Balkenendenorm. Het 'norminkomen' van 181.000 euro is volgens de PvdA-commissie die Postema toetste aan de erecode 'exclusief de overige vergoedingen en werkgeversbijdrage voor ­pensioen'.

Afwijking

De commissie gebruikt daarmee een berekening die afwijkt van de manier waarop het ministerie van Binnenlandse Zaken topsalarissen berekent. Het ministerie publiceert jaarlijks een lijst van publieke functies waar de totale beloning uitstijgt boven het gemiddelde salaris van een minister. Die berekening is inclusief de pensioenbetalingen. Het gemiddelde ministersloon kwam in 2009 uit op 181.000 euro.

Bij de Tweede Kamer ligt een wetsvoorstel dat de beloning van topfunctionarissen in de publieke sector normeert. De berekeningswijze komt overeen met de manier waarop de PvdA de erecode hanteert. Voor Postema zou het maximumsalaris volgens deze nieuwe regels 224.000 euro worden.

Nummer 14

Postema staat als nummer 14 op de kandidatenlijst van de PvdA voor de Eerste Kamer. Waarschijnlijk krijgt de partij 14 zetels in de senaat. Postema heeft volgens de PvdA aangegeven dat de vergoeding die hij als lid van de Eerste Kamer zal krijgen, in een fonds van de Universiteit Maastricht zal storten waaruit studiebeurzen worden betaald.

Volg de Volkskrant op Twitter

Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden