Column

'PvdA en VVD zijn kandidaten in Holland's Next Top Morals'

Terwijl de PVV nu van alle kanten de zwartepiet krijgt toegespeeld, spelen coalitiepartijen PvdA en VVD de vermoorde onschuld, schrijft Joyce Brekelmans. 'Als mijnheer Wilders Artikel 1 van de Grondwet dient te respecteren, is het wellicht handig om daar zelf ook nog eens doorheen te bladeren.'

Premier Rutte in debat met Wilders.Beeld anp

Het heeft rijkelijk lang geduurd, maar na het triomfantelijke optreden van volksmenner Geert Wilders op het PVV-verkiezingsfeestje was de maat eindelijk vol in Nederland. Het moest maar eens afgelopen zijn met dat racistische geroeptoeter van de PVV. Foei! Er werden kilometers afstand genomen, ontelbare aangiftes gedaan en zelfs hartstochtelijk gedemonstreerd. Racisme is zó 2013.

En zo werd het racistisch populisme van de ene op de andere dag impopulair. Politieke gelukszoekers wisten niet hoe snel ze zich van hun eigen partijleider moesten distantiëren. Want dreigen met knieschoten en deportatie, of zwaaien met NSB-vlaggen moet natuurlijk gewoon kunnen, zolang de Duitsers je maar niet met Goebbels gaan vergelijken. Als dat gebeurt kun je namelijk Godwin roepen tot je blauw ziet, maar daarmee sta je niet minder voor Schwanz.

Holland's Next Top Morals
Toch hoeft deze spontane episode van Holland's Next Top Morals niet het einde van de PVV te betekenen. De ontevreden kiezer is deze week nog net zo hard op zoek naar een zondebok, en getuige de vele imitatie-incidenten zien zij minder Marokkanen best wel zitten. Het zal hen dan ook weinig uitmaken of Wilders weer overeind krabbelt, of dat er een nieuw politiek talent opstaat met wijzende vinger en gestrekte arm.

 
Dreigen met knieschoten en deportatie, of zwaaien met NSB-vlaggen moet natuurlijk gewoon kunnen, zolang de Duitsers je maar niet met Goebbels gaan vergelijken

Maar terwijl de PVV nu van alle kanten de zwartepiet krijgt toegespeeld, spelen coalitiepartijen PvdA en VVD de vermoorde onschuld. Een rol die hen geenszins past gezien de eigen discriminerende uitspraken en beleidsvoorstellen, zoals Zihni Özdil al fijntjes uiteenzette in de NRC. Ik ben echter bereid deze huichelachtigheid te vergeven, als de geveinsde verontwaardiging met een flinke portie daadkracht wordt vermengd. Het kabinet is tegen discriminatie van etnische minderheden? Prima, laat maar zien dan!

Preventief politiewerk
Pak bijvoorbeeld de politiekorpsen eens aan, waar het willekeurig oppakken en fouilleren van iedereen met een kleurtje al jaren als preventief politiewerk geldt. Of de werkgevers, verhuurders en horecazaken waar men aan de hand van een kleurstaal het deurbeleid bepaalt. Het schijnt dat racisme ook weleens buiten de Tweede Kamer voorkomt namelijk.

Maar als allereerste gaat er natuurlijk een dikke streep door de etnische registratie van Asscher en het Bosman-plan om kansarme Antillianen uit Nederland te weren. Want als mijnheer Wilders Artikel 1 van de Grondwet dient te respecteren, is het wellicht handig om daar zelf ook nog eens doorheen te bladeren. En als Rutte en Samsom dan toch bezig zijn: trek even die verstofte lade met adviesrapporten van mensenrechtenorganisaties open. Zij wisten namelijk al langer wat die 'vieze smaak' teweeg bracht.

Joyce Brekelmans is blogger en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @JoycePants

 
Het schijnt dat racisme ook weleens buiten de Tweede Kamer voorkomt
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden