PvdA en VVD verzetten zich tegen eis D66

PvdA en VVD vinden dat D66 te zware posten vraagt voor deelname aan het tweede paarse kabinet. De onderhandelaars werden het vrijdag eens over een verdeling waarbij D66 genoegen zou nemen met twee in plaats van drie ministers....

Van onze verslaggevers

Jan Hoedeman

Milja de Zwart

DEN HAAG

De kabinetsformatie is hierdoor in een impasse geraakt. D66-onderhandelaar De Graaf: 'We hebben wel bewogen, maar niet in dezelfde richting.' De besprekingen worden maandag voortgezet. De onderhandelaars houden er al rekening mee dat het niet lukt het tweede paarse kabinet aanstaande vrijdag op de trappen van het paleis Noordeinde te laten poseren.

Donderdag is de hele dag gesproken over een scenario met vijftien ministers, in plaats van de huidige veertien. Gisteren leek een akkoord op handen over een scenario met veertien ministers. D66 zou de twee zware posten Volksgezondheid en Economische Zaken behouden. In de ogen van PvdA en VVD overvroeg D66 bij de onderhandelingen over de staatssecretariaten. D66 wil drie posten. Rekenkundig kunnen de andere partijen daarmee leven. Maar ze vinden dat D66 te zware staatssecretariaten opeist. Vooral de VVD zou hiervoor moeten bloeden.

Door de impasse is nu ook het akkoord over het aantal ministers weer op losse schroeven komen te staan. De VVD heeft zich steeds verzet tegen een verdeling waarbij D66 een derde minister krijgt. Die extra ministerspost zou Cultuur en Media omvatten. De liberalen vinden dat kunstmatig en te licht om er een aparte minister zonder portefeuille voor te benoemen. De PvdA voelde er wel voor. D66 zou in die verdeling verder genoegen moeten nemen met een post als Landbouw of Defensie, in plaats van het zwaardere Economische Zaken. PvdA en VVD gaan in ieder scenario uit van zes posten elk.

PvdA-onderhandelaar Melkert noemde de ontstane situatie 'een klein hobbeltje in het onderhandelingsproces'. Hij toonde zich geërgerd door de vertraging, maar denkt dat het maandag wel zal lukken eruit te komen. Melkert vond het belangrijker dat er zorgvuldig wordt gewerkt. Ook VVD-onderhandelaar Bolkestein liet zich in die zin uit.

Dit weekend zullen de onderhandelaars informeel proberen de patstelling te doorbreken. Ook kunnen er alvast kandidaat-ministers worden gepolst. PvdA en VVD hebben ondanks de vertraging al partijbijeenkomsten gepland ter afsluiting van het formatieproces. De PvdA komt donderdag bijeen voor haar goedkeuringscongres; de VVD vergadert volgende week zaterdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden