PvdA en VVD botsen over contributie aan Europese Unie

De coalitiepartijen PvdA en VVD zijn met elkaar in aanvaring gekomen over de contributie van Nederland aan de Europese Unie....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

VVD-kamerlid Hoogervorst vroeg donderdag, tijdens een commissievergadering waarin de nota van minister Zalm over de afdrachten aan Europa werd besproken, om opschorting tot eind dit jaar. Maar de VVD kreeg weinig steun in de Kamer. Ook de eigen VVD-minister Zalm van Financiën leek niet geneigd Hoogervorst tegemoet te komen: 'We leggen die ratificatie niet voor niets voor aan de Kamer.'

In zijn nota heeft Zalm zijn zorgen uitgesproken over de snelle stijging van de betalingen van Nederland aan de Europese Unie. Nederland raakt dit jaar ruim vier miljard gulden netto kwijt aan Europa, oplopend tot zes miljard in 1998.

Hoogervorst vindt dat Zalm zijn uiterste best moet doen om de betalingen zo laag mogelijk te houden, en moet proberen meer geld binnen te halen uit de Europese structuurfondsen, de subsidiepotten voor achtergestelde regio's. Het probleem is dat die uitgaven en inkomsten voor de jaren tot 1999 al zijn vastgelegd. Verzet is alleen mogelijk in incidentele gevallen.

Zalm zegde toe zich in Brussel te zullen verzetten tegen de automatische verhoging van de contributies als gevolg van de toenemende economische groei in Europa. De contributies zijn gekoppeld aan het gezamelijke Bruto Binnenlands Produkt van de Europese Unie-lidstaten. Tevens beloofde Zalm te pogen subsidie binnen te halen voor het Deltaplan voor de rivierdijken.

PvdA-kamerlid Van der Ploeg verzette zich tegen de opstelling van Zalm, en nog meer tegen die van Hoogervorst. Het knabbelen aan de Europese verplichtingen noemde hij een 'miezerige discussie'. En: 'De VVD stelt zich op als een partij van knakenpoetsers.' Hoogervorst: 'Dit gaat over duizend gulden per hoofd van de bevolking. Straks moeten we met de PvdA weer praten over koopkrachtplaatjes, dan gaat het over heel wat minder.'

Volgens Van der Ploeg loopt Nederland nauwelijks uit de pas met andere rijkere lidstaten als het om de 'netto positie' in Europa gaat. Alle rijkere landen - zelfs Italië - betalen in meer of mindere mate (met uitzondering van Luxemburg). De arme zuidelijke lidstaten ontvangen. Het baart hem weinig zorgen dat Nederland snel een koppositie verovert. Dat mag hem worden weggestreept tegen de jaren dat Nederland netto-ontvanger was, ondanks zijn rijke status.

Van der Ploeg rekende bovendien voor dat de interne markt ook minstens zes miljard gulden per jaar oplevert aan extra belastinginkomsten, een bedrag dat niet is terug te vinden in de nota van Zalm.

Zalm vindt dat de rijke landen zelf hun zwakke regio's en sectoren moeten steunen, en dat daarom de structuurfondsen en de landbouwsubsidies geleidelijk moeten worden beëindigd. Dat is ook nodig om deelname aan de Europese Unie betaalbaar te houden, als na het jaar 2000 de midden-Europese landen zullen toetreden, zegt Zalm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.