PvdA en VVD blijven tegen hogere minima

PvdA en VVD trekken nog steeds één lijn in de discussie over een structurele verhoging van het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De PvdA en PvdA-minister De Vries van Sociale Zaken werden donderdag door GroenLinks en de Socialistische Partij (SP) uitgedaagd opnieuw stelling te nemen in deze principiële discussie. 'Ik wil nog eens duidelijk tegenspreken dat aangetoond is dat een verhoging van het minimumloon leidt tot meer banen', zei De Vries. 'Integendeel, er worden banen vernietigd.' PvdA-woordvoerder Van Zijl: 'Een algemene verhoging van de uitkeringen leidt juist tot meer armoede.'

Fractieleider Rosenmöller van GroenLinks beriep zich op de analyse die het Centraal Planbureau maakte van het verkiezingsprogram van zijn partij. 'Daaruit blijkt dat bij een verhoging met 2 procent van minimumloon en uitkeringen er vierduizend banen bijkomen.' De Vries bestreed dit en zei dat het program van GroenLinks allerlei andere voornemens bevat die dat gunstige effect tenietdoen.

De behandeling door de Tweede Kamer van de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stond deze week geheel in het teken van armoedebestrijding. Dat kwam doordat de oppositiepartijen CDA en GroenLinks eind vorige week in een verrassende coalitie met de vakcentrales FNV en CNV met een plan daarvoor kwamen. Jaarlijks zou 350 miljoen meer moeten worden uitgetrokken voor mensen met de laagste inkomens.

Verhoging van minimumloon en uitkeringen is ook een belangrijk strijdpunt van de FNV. Maar omdat CDA en CNV ertegen zijn, werd dit niet opgenomen in het armoedeplan. Het plan sluit in die zin aan bij het regeringsbeleid, dat erin is gekozen voor gerichte armoedebestrijding: toeslagen voor huishoudens met kinderen die van een minimuminkomen leven, voor mensen die langdurig op een minimum zijn aangewezen, en voor mensen die hun leven lang al gehandicapt zijn en kansloos zijn op de arbeidsmarkt.

Volgens de coalitie van oppositie en vakbeweging hebben de verlaging van de kinderbijslag en de snel gestegen woonlasten onder het kabinet-Kok I veel lager betaalden in moeilijkheden gebracht. Een op de tien kinderen leeft in een gezin met een inkomen op of rond het minimum.

PvdA en VVD antwoordden daarop dat het aantal mensen dat van een sociaal minimum leeft, de afgelopen twee jaar juist sterk is afgenomen. Ook de koopkrachtontwikkeling, die zich al twintig jaar ten nadele van de minima bewoog en ten gunste van de beter betaalden, is sinds twee jaar omgebogen. Mensen met AOW of een lage uitkering zijn er deze periode relatief veel meer op vooruitgegaan dan mensen met een modaal of hoger inkomen.

De uitkomst van het debat was dat uiteindelijk twee van de zes elementen uit het armoedeplan van oppositie en vakbeweging de eindstreep haalden. De PvdA had zich die twee punten ijlings toegeeigend.

Minister De Vries zei voor volgend jaar nog wel vijftig miljoen gulden extra te kunnen vinden voor aanvullende bijstand. Verder zal hij het kabinet vragen om vijftig miljoen uit te trekken voor degenen die op jonge leeftijd gehandicapt zijn geraakt. De Kamer wil hun uitkeringen verhogen door een gerichte belastingverlaging. De Vries geeft ook in dit geval echter de voorkeur aan aanvullende bijstand. Deze bijstand, voor bijvoorbeeld de aanschaf van een koelkast, moet door mensen worden aangevraagd bij de sociale dienst en leidt volgens critici tot 'loketafhankelijkheid'.

Alleen de VVD tekende gisteren bezwaar aan tegen de verder Kamerbreed gesteunde extra uitgaven. VVD-woordvoerder Kamp zei te willen afwachten of De Vries er een verantwoorde dekking voor kan vinden. 'Wij zullen er streng op toezien dat dit overeenkomstig de afspraken gebeurt.'

PvdA-woordvoerder Van Zijl en GroenLinks-Kamerlid Rosenmöller vielen herhaaldelijk fel naar elkaar uit, waarbij ze elkaar van 'Haagse spelletjes' beschuldigden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden