PvdA en SP: 'onderzoek naar te laag schooladvies'

DEN HAAG (ANP) - De PvdA en de SP in de Tweede Kamer willen dat de onderwijsinspectie onderzoekt waarom slimme allochtone kinderen in Amsterdam vaker dan hun autochtone leeftijdsgenootjes een lager schooladvies krijgen dan ze op basis van hun cito-toets verdienen.

De twee partijen willen ook weten in hoeverre de afwijkende adviezen van de basisscholen in andere plaatsen voorkomen. Dit hebben PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer en Jasper van Dijk van de SP woensdag gezegd.

Jan de Vries van het CDA is minder gealarmeerd door het onderzoek over de schooladviezen. Uit het onderzoek blijkt dat van de autochtone leerlingen die hoog scoren bij de Citotoets 28 procent een te laag schooladvies krijgt. Bij Turkse, Marokkaanse en Surinaamse kinderen is die onderadvisering veel hoger. Respectievelijk 44, 41 en 34 procent van hen krijgt een advies dat niet bij de behaalde score aansluit.

De Vries wijst er echter op dat slimme allochtone leerlingen ook vaker dan autochtone kinderen een advies krijgen dat hoger ligt dan wat zij op basis van hun Citotoets zouden moeten krijgen. De opstellers van het onderzoek concluderen volgens hem dan ook dat allochtone kinderen niet systematisch een te laag advies voor hun middelbare school krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden