PvdA en SP laken informatievoorziening JSF

DEN HAAG - De grootste oppositiepartijen in de Tweede Kamer, PvdA en SP, laken het gebrek aan informatie van regeringszijde over het JSF-project. Regeringspartijen VVD en CDA daarentegen vinden dat het parlement voldoende gegevens krijgt om een verantwoorde beslissing te kunnen nemen over de aanschaf van de Amerikaanse JSF, de beoogde opvolger van het F-16-gevechtsvliegtuig.

Van onze verslaggever Theo Koelé
null Beeld reuters
Beeld reuters

Dat blijkt uit reacties op onderzoek van NRC Handelsblad. De krant, die zich 'door duizenden pagina's tekst worstelde', concludeerde woensdagavond dat opeenvolgende kabinetten de Kamer informatie onthouden heeft. Geheimhouding werd ingegeven door commerciële en militaire belangen. De prijs van het toestel is jarenlang te laag ingeschat, reden waarom de Kamer onlangs geschrokken reageerde op een kostenoverschrijding van maar liefst 1,4 miljard euro die door minister Hans Hillen (Defensie, CDA) werd gemeld. Defensie zou bovendien de spreekbuis zijn van het Pentagon, de Amerikaanse tegenhanger.

Zwaar weer
'Minister Hillen staat zwaar weer te wachten,' voorspelt Kamerlid Jasper van Dijk (SP), verwijzend naar eerdere uitspraken van de bewindsman over dreigende bezuinigingen op de krijgsmacht. Van Dijk zegt nog geen motie van wantrouwen in de achterzak te hebben. Maar hij wijst erop dat het verkeerd informeren van de Kamer een 'politieke doodzonde' is.

Volgens Angelien Eijsink (PvdA) heeft de Kamer altijd moeten 'sleuren en trekken' om informatie los te krijgen over het miljardenproject. 'In een aantal gevallen is het parlement niet geïnformeerd.'

Ze is niet onder de indruk van de uitspraak van CDA-collega Raymond Knop dat Kamerleden vele malen vertrouwelijke informatie hebben kunnen inzien. 'Op basis daarvan kun je geen debat voeren en dus geen beslissing nemen,' aldus Eijsink.

Hoofdlijnen
Knops en VVD-Kamerlid Han ten Broeke vinden dat de Kamer eerder te veel dan te weinig informatie heeft ontvangen. Beiden beklemtonen dat parlementariërs 'de hoofdlijnen' in de gaten dienen te houden, en de regering moeten geloven totdat zij het vertrouwen niet waard blijkt. Anders dan de oppositie menen de regeringspartijen dat ze wel degelijk hun controlerende taak kunnen uitvoeren. Ze wijzen daarbij ook op de Algemene Rekenkamer, onafhankelijk controleur van de overheidsuitgaven, die kostenstijgingen op verzoek van de Kamer nauwlettend volgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden