PvdA en SP eisen stukken op rond JSF-deal

De PvdA en de SP willen dat het kabinet informatie van vliegtuigbouwer Lockheed Martin vrijgeeft. Ze willen dat om erachter te komen of de Tweede Kamer misleid is over orders aan de Nederlandse industrie bij de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig JSF....

ANP

Aanleiding tot het debat donderdag was een uitzending van het tv-programma Reporter. Een akkoord tussen de Nederlandse overheid en de Amerikanen in 2002, zou minder gunstig zijn voor de Nederlandse industrie dan het kabinet destijds voorstelde. Binnen het ministerie van Economische Zaken zou dat van meet af aan bekend zijn.

SP-Kamerlid Krista van Velzen en Angelien Eijsink van de PvdA vroegen beiden om een brief van Lockheed Martin, die dateert van februari 2002 en die meer licht zou werpen op deze zaak. Van Velzen sprak over drie brieven van rond die tijd. Ook de PVV en D66 willen opheldering over de kennis die toen bij Economische Zaken aanwezig was. GroenLinks liet zich hier niet over uit.

Het CDA, VVD, ChristenUnie en de SGP vinden echter dat er geen reden is voor wantrouwen richting het kabinet. Volgens CDA-Kamerlid Raymond Knops is ten onrechte het beeld ontstaan dat de Kamer misleid is. Dat blijkt volgens hem al uit de brieven die het kabinet eind september aan de Kamer heeft geschreven waarin deze suggesties volledig worden ontkracht.

Bijna alle fracties vroegen staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) naar het geluid dat de JSF zou produceren. Uit recente Amerikaanse rapportages blijkt dat dit veel harder is dan bij de huidige jachtvliegtuigen. De Kamer wil weten waarom geluid nu niet meer in de lijst van criteria voorkomt en een aantal jaren geleden nog wel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden