PvdA en Merkies moeten schikken

De Partij van de Arbeid en Judith Merkies gaan opnieuw proberen tot een schikking te komen over rehabilitatie voor Merkies. De PvdA-europarlementariër stond vrijdag tegenover haar partij in de rechtbank om een rectificatie af te dwingen van eerdere uitlatingen door partijvoorzitter Hans Spekman, waarin hij haar integriteit in twijfel trok.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS WILLEM DE GELDER en JAN HOEDEMAN

AMSTERDAM - In afwachting van een mogelijke schikking heeft het lid van de PvdA-commissie Naleving Gedragscode Annemarie Mijnsbergen haar functie neergelegd. Dit blijkt uit een vertrouwelijke mail die in handen is van de Volkskrant. Het oordeel van de commissie was nog niet afgerond en de correspondentie is in handen van Spekman een eigen leven gaan leiden, waardoor Merkies volgens de mail in problemen kwam. Mijnsbergen schrijft: 'Als dit politiek bedrijven is en dat vaker voorkomt, dan is het met het politieke klimaat en wellicht zelfs met de Nederlandse democratie treurig gesteld.'

Mijnsbergen schrijft dat alle leden van de PvdA-eurodelegatie hebben zich aan de gedragscode gehouden: 'er is geen enkele reden voor wat betreft de terugbetaling van de dagvergoedingen door Judith, daaraan te twijfelen.'

De rechter besloot vrijdagmiddag dat opnieuw naar een schikking zoeken de beste optie was. Als dat komende dinsdag niet is gelukt, zal er alsnog een vonnis volgen.

Merkies eist rectificatie omdat Spekman suggereerde dat Merkies niet integer is omgegaan met haar dagvergoedingen in het Europees Parlement. Dat geld had zij volgens de PvdA meteen terug moeten storten, maar dit deed ze pas afgelopen zomer. Merkies wijst echter op een rapport van de Commissie Naleving Gedragscode van de PvdA, waaruit blijkt dat ze niets fout zou hebben gedaan.

Bij het kort geding, vrijdagmiddag in de rechtbank in Amsterdam, vielen harde woorden. Zo vergeleek de advocaat van Merkies de PvdA met een omgekeerde wasstraat: 'Je gaat er schoon in en je komt er vies weer uit.' Het partijbestuur zou hebben willen voorkomen dat Merkies nog een termijn Europarlementariër zou zijn. Spekman zou haar neergezet hebben als graaiende volksvertegenwoordiger. 'Bewuste karaktermoord', aldus de advocaat.

De advocaat van de PvdA bracht een nieuw rapport van de Commissie Naleving Gedragscode ter tafel, waarin staat dat Merkies de controle van haar financiën bewust zou hebben tegengewerkt. Ze zou ook meerdere keren hebben gevraagd of ze het geld zou mogen besteden, bijvoorbeeld aan een extra medewerker. Met het oog op dit rapport had Spekman zich nog mild uitgelaten over Merkies, vond de advocaat.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden