Update

PvdA en D66 willen opheldering over computerfalen politie

DEN HAAG - PvdA en D66 eisen opheldering van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) over de problemen die de politie zou hebben bij het oplossen van misdrijven.

Beeld anp

In het tv-programma Zembla zei de Utrechtse korpschef van politie Stoffel Heijsmans dat de politie 8 tot 10 procent minder dossiers aan het Openbaar Ministerie levert doordat haar nieuwe computersystemen niet goed werken. Volgens hem zijn dat per jaar rond de 20.000 dossiers, met daarin opsporingsinformatie die tot de aanhouding van daders zou kunnen leiden.

Verontrustend beeld
D66-Tweede Kamerlid Magda Berndsen spreekt van een verontrustend beeld van een gebrekkige informatieverwerking, een tekort aan mankracht en een lage pakkans. Ze wil van Opstelten weten welke actie hij gaat ondernemen. Berndsen was voor haar Kamerlidmaatschap korpschef in Friesland.

Zondag diende D66 schriftelijke vragen in. Berndsen vraagt daarin onder meer of het klopt dat minder dan 3 procent van misdrijven wordt opgelost en dat ongeveer 150.000 zaken jaarlijks op de plank blijven liggen. D66 wil voor de zomer plannen zien van Opstelten om de computerproblemen bij de politie op te lossen.

Marcouch
PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch vindt dat er bij Zembla een beeld wordt geschetst van een politie, die onvoldoende in staat is om iets tegen zware criminaliteit te doen.

PvdA en D66 hebben allebei schriftelijke vragen ingediend. Berndsen vraagt daarin onder meer of het klopt dat minder dan 3 procent van misdrijven wordt opgelost en dat ongeveer 150.000 zaken jaarlijks op de plank blijven liggen. Marcouch wil ook weten of burgers inderdaad na een aangifte niets meer horen, zelfs niet als ze de dader zelf kunnen aanwijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden