PvdA en D66 willen grotere nationale parken

De nationale parken in ons land moeten op de schop. Ze moeten groter en aantrekkelijker worden. Daarvoor pleiten PvdA en D66 dinsdag in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting van Economische Zaken waar natuur onder valt.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ons land kent momenteel 20 nationale parken. Ze vallen onder de provincies en die hebben te weinig geld voor het beheer, verklaart Stientje van Veldhoven (D66). De bijzondere natuur is volgens beide partijen nu te versnipperd en niet herkenbaar genoeg voor bezoekers.

In het plan van Van Veldhoven en Lutz Jacobi van de PvdA worden de nieuwe nationale parken minimaal 5000 hectare groot. De huidige parken tellen minstens 1000 hectare. Oude parken kunnen opgaan in de nieuwe parken, maar dat hoeft niet. Het beheer blijft wel bij de provincies.

Internationale allure
De nieuwe parken moeten herkenbaarder worden. Hiervoor moeten ze nauw gaan samenwerken. De parken moeten internationale allure krijgen zoals natuurparken in Canada en Schotland. Hiermee laten we toeristen dan zien 'dat er meer is dan Amsterdam', aldus Jacobi.

De nationale parken 2.0 - in de woorden van Van Veldhoven - moeten meer doen aan natuureducatie en voor het trekken van toeristen moet worden samengewerkt met ondernemers. De huidige 20 parken steunen het plan, aldus de D66'er.

Een Raad Nationale Parken moet beoordelen welk natuurgebied in aanmerking komt voor de nieuwe status. Voor het plan moet vanaf 2017 jaarlijks 2 miljoen euro worden vrijgemaakt. Dat zal uiteindelijk meer moeten worden, denken beide Kamerleden. De Raad moet ook gaan waken over de kwaliteit van de parken en de wijze waarop ze het extra geld besteden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden